Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over het Mirakel van Amsterdam

22 februari- 13:30 - 15:30

Op dinsdag 22 februari om 13.30 uur zal Peter Jan Margry, historicus etnologie, een lezing geven over het Mirakel van Amsterdam.

Het Mirakel van Amsterdam was een eucharistisch wonder dat zich volgens de overlevering op 15 maart 1345 in Amsterdam zou hebben voltrokken. Na de bouw van de kapel van de Heilige Stede, ter ere van het Mirakel, groeide Amsterdam in de 14de en 15de eeuw uit tot een belangrijk bedevaartcentrum. Jaarlijks werden er grootse en pompeuze sacramentsprocessies gehouden. Maar aan deze cultus kwam een abrupt einde toen in 1578 het stadsbestuur overging in protestantse handen. Toen in de 19de eeuw in Nederland het katholieke geloof weer openlijk was toegestaan, kwam de Mirakeldevotie langzaam weer op gang. Tijdens de Stille Omgang, een nachtelijke bedetocht ongeveer halverwege maart gedenken katholieke gelovigen uit Amsterdam, geheel Noord-Holland en zelfs overige delen van Nederland het Mirakel. Peter Jan Margry vertelt over deze intrigerende devotie, de Mirakelcultus, en over de langdurige interactie tussen heiligdom, pelgrims, stad, natie, en de twisten die daarmee gepaard gingen.

Locatie: De Oude Gracht, Keizersgracht 218b, 1016DZ Amsterdam (naast Onze Lieve Vrouwekerk bij Westermarkt)

Prijs: Amstelodamum-leden betalen € 2,50

Voor deze activiteit hoeft u niet te reserveren. U bent van harte welkom.

In de pauze wordt het boek ‘Het Mirakel van Amsterdam. Biografie van een betwiste devotie’ van Charles Caspers en Peter Jan Margry worden verkocht.

Denkt u aan de geldende coronaregels?

Gegevens

Datum:
22 februari
Tijd:
13:30 - 15:30

Locatie

ACHV

Organisator

ACHV