Over Amstelodamum
Doelstelling en geschiedenis
Het Genootschap Amstelodamum stelt zich ten doel de kennis van en de belangstelling voor het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen.
De eerste belangrijke en succesvolle actie van het in 1900 opgerichte Genootschap Amstelodamum was het voorkomen van de demping van de Reguliersgracht. In de loop van de eeuw dat wij bestaan is het accent steeds meer komen te liggen op de bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Daarnaast blijft het genootschap zich inzetten bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam en voor een zorgvuldig en verantwoord monumentenbeheer.
Bestuur
Gert Eijkelboom Voorzitter
Rutger Siemeling Eerste secretaris en vice-voorzitter
Ranjith Jayasena Tweede secretaris
Frank Vianen Penningmeester (waarnemend)
Marijke de Groot
Clé Lesger
Frank Vianen
Marianna van der Zwaag
De bestuursleden van het Genootschap Amstelodamum ontvangen geen beloning of salaris voor de werkzaamheden welke zij verrichten voor het Genootschap. De werkzaamheden van de bestuursleden zijn geheel belangeloos en vrijwillig. Alleen de gemaakte onkosten kunnen de bestuursleden declareren door middel van een te overleggen bon bij de penningmeester. De te maken onkosten moeten wel vooraf zijn geaccordeerd door de penningmeester en achteraf door de door het bestuur ingestelde kascontrolecommissie.
Redactie
Patricia van Ulzen Hoofdredacteur
Thijs Boers
Sarah Bosmans
Judith Brouwer
Merel Klein
Pauline Micheels
David Mulder
Erik Schmitz
Kees Verkerk
De redactieleden werken eveneens belangeloos en vrijwillig. Uitsluitend de hoofdredacteur (tevens eind- en beeldredacteur) ontvangt een bescheiden vergoeding.
Schenkingen en legaten
Wanneer u het Genootschap Amstelodamum tijdens uw leven of bij testament wilt gedenken, bestaan hiervoor enkele voor u fiscaal interessante mogelijkheden.
Het Genootschap Amstelodamum heeft de zogenaamde culturele ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Ons RSIN/fiscaal nummer ANBI is: 816604964. Wie aan het Genootschap een gift doet, kan dit doen in de vorm van een eenmalige schenking of in de vorm van een periodieke uitkering. Deze periodieke uitkering is doorgaans de meest aantrekkelijke voor de schenker, omdat de schenking, als deze in tenminste vijf termijnen wordt gedaan, geheel voor de schenker van zijn inkomen aftrekbaar is. Zie de website van de Belastingdienst voor meer informatie over ANBI.
Bij testament kan de erflater het Genootschap voor het geheel of voor een deel tot erfgenaam benoemen of het Genootschap een legaat in geld nalaten.
Omdat u bij de periodieke schenking en bij de benoeming tot erfgenaam of de making van het legaat notariële bijstand nodig heeft, raadt het bestuur u aan contact met een notaris op te nemen. Vanaf een bedrag van tweehonderd euro is het Genootschap bereid de notariële kosten van de schenking voor zijn rekening te nemen. Vanzelfsprekend wil het bestuur u hierover graag nader informeren.
Privacyverklaring
De privacyverklaring van het Genootschap Amstelodamum vindt u hier.
Begroting 2020
Bestuursverslag en financiële verantwoording 2019
Begroting 2019
Bestuursverslag 2018
Financiële verantwoording 2018