Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Amstelodamumlezing in het Stadsarchief: hoe deed het Aalmoezeniershuis de was? (1666-1760)

19 maart 2023- 15:00 - 15:30

Gratis
Het kleden der wezen

De Amstelodamumlezing van maart wordt gegeven door Milja van Tielhof, senior onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de sociaaleconomische geschiedenis van de vroegmoderne tijd en houdt zich momenteel bezig met de problemen rond zoetwater in Hollandse steden. In het kader van dat onderzoek verdiepte zij zich in de organisatie van de was in het wezenhuis voor armen, het Aalmoezeniersweeshuis.

‘Je hebt voor een heel weeshuis gekookt’, zeggen wij als iemand overdreven veel eten heeft klaargemaakt. Maar heeft u er weleens over nagedacht wat een klus het is om de was te doen voor een heel weeshuis, zonder wasmachine en zelfs zonder kraanwater? Milja van Tielhof wel, ze deed onderzoek naar het wassen van kleding en lakens in het Amsterdamse Aalmoezeniersweeshuis in de periode 1666-1760. In haar lezing komen alle praktische aspecten van het wassen aan de orde, maar ook de voor ons verrassende opvattingen over hygiëne. Eerder schreef ze over dit onderwerp een artikel in Amstelodamum.

Het Genootschap Amstelodamum organiseert de Amstelodamumlezingen in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief altijd nauw geweest. Medewerkers van het Stadsarchief waren en zijn dikwijls ook verbonden aan Amstelodamum en de publicaties van Amstelodamum zijn grotendeels gebaseerd op bronnen in het Stadsarchief. De lezingenreeks bekrachtigt dus een verbondenheid van meer dan een eeuw.

Zondag 19 maart 2023 om 15.00 uur in het Stadsarchief, op het Bodeplein (tweede Verdieping), toegang gratis en reserveren niet nodig (vol =vol)

Afbeelding: Jan Victors, Het kleden der wezen,1659-1660. Olieverf op doek, 150 x 222 cm. Amsterdam Museum (sb 5399), bruikleen Protestantse Diaconie Amsterdam.

Gegevens

Datum:
19 maart 2023
Tijd:
15:00 - 15:30
Kosten:
Gratis

Locatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32 + Google Maps

Organisatoren

Amstelodamum
Stadsarchief Amsterdam