Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Amstelodamumlezing in het Stadsarchief: Het Panoramagebouw

19 februari 2023- 15:00 - 16:30

Gratis

Het Panoramagebouw in de Plantage, 1880-1935

Lezing door Sylvia Alting van Geusau en Ester Wouthuysen

Tegenwoordig geldt Den Haag door het Panorama Mesdag als dé panoramastad van Nederland, maar historisch gezien verdient Amsterdam deze titel. Al vroeg in de negentiende eeuw werden hier panoramaschilderingen getoond en in 1880 opende in Amsterdam het eerste Panoramagebouw van Nederland.

Dit Panoramagebouw, speciaal bedoeld voor de presentatie van panorama’s, was beeldbepalend voor de Plantagebuurt. Toen de panoramahype over was, raakte het in verval en werd het uiteindelijk, in 1936, gesloopt. Sylvia Alting van Gesau en Ester Wouthuysen onderzochten het gebouw en de panorama’s en tentoonstellingen die er te zien waren, en publiceerden erover in het jaarboek 2021 van Amstelodamum: Kunstzinnig Vermaak in Amsterdam.

Het Genootschap Amstelodamum organiseert de Amstelodamumlezingen in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief altijd nauw geweest. Medewerkers van het Stadsarchief waren en zijn dikwijls ook verbonden aan Amstelodamum en de publicaties van Amstelodamum zijn grotendeels gebaseerd op bronnen in het Stadsarchief. De lezingenreeks bekrachtigt dus een verbondenheid van meer dan een eeuw.

Zondag 19 februari om 15.00 uur in het Stadsarchief, op het Bodeplein (tweede Verdieping), toegang gratis en reserveren niet nodig (vol =vol)

Gegevens

Datum:
19 februari 2023
Tijd:
15:00 - 16:30
Kosten:
Gratis
Site:
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/amstelodamumlezing-panoramagebouw/

Locatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32 + Google Maps

Organisatoren

Amstelodamum
Stadsarchief Amsterdam