Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Amstelodamumlezing in het Stadsarchief: Het Panoramagebouw

19 februari- 15:00 - 16:30

Gratis

Het Panoramagebouw in de Plantage, 1880-1935

Lezing door Sylvia Alting van Geusau en Ester Wouthuysen

Tegenwoordig geldt Den Haag door het Panorama Mesdag als dé panoramastad van Nederland, maar historisch gezien verdient Amsterdam deze titel. Al vroeg in de negentiende eeuw werden hier panoramaschilderingen getoond en in 1880 opende in Amsterdam het eerste Panoramagebouw van Nederland.

Dit Panoramagebouw, speciaal bedoeld voor de presentatie van panorama’s, was beeldbepalend voor de Plantagebuurt. Toen de panoramahype over was, raakte het in verval en werd het uiteindelijk, in 1936, gesloopt. Sylvia Alting van Gesau en Ester Wouthuysen onderzochten het gebouw en de panorama’s en tentoonstellingen die er te zien waren, en publiceerden erover in het Jaarboek 2021 van Amstelodamum: Kunstzinnig Vermaak in Amsterdam.

Deze lezing is deel van een reeks die het Genootschap Amstelodamum in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam organiseert. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief nauw geweest.

Zondag 19 februari om 15.00 uur in het Stadsarchief, op het Bodeplein (tweede Verdieping), toegang gratis en reserveren niet nodig (vol =vol)

Gegevens

Datum:
19 februari
Tijd:
15:00 - 16:30
Kosten:
Gratis
Site:
https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/amstelodamumlezing-panoramagebouw/

Locatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32 + Google Maps

Organisatoren

Amstelodamum
Stadsarchief Amsterdam