Pas verschenen:
‘Voorzichtig manoeuvreren’.
De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945

Zojuist is het nieuwe jaarboek ‘Voorzichtig manoeuvreren’. De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945 verschenen.

Het is een bijzondere publicatie ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland. De hoofdtekst is namelijk een kritische terugblik van onze oud-voorzitter Willem van Bennekom op hoe het Genootschap Amstelodamum zich gedragen heeft tijdens de bezettingsjaren en de jaren die daar direct aan voorafgingen en op volgden. Verder bevat het boek een facsimile heruitgave van de kroniek die Amstelodamum tijdens de oorlogsjaren bijhield.

Zoals wij eerder aankondigden hadden wij dit boek feestelijk willen presenteren op donderdagmiddag 16 april in de Koningszaal van het Stadsarchief in aanwezigheid van onze leden en andere betrokkenen. Het coronavirus maakte dat onmogelijk.

Bij wijze van alternatieve boekpresentatie wordt nu een podcast gemaakt over het boek. Daarin komen de mensen aan het woord die ook aan de boekpresentatie en het daaraan gekoppelde minisymposium zouden hebben meegewerkt, namelijk: Bert de Vries, directeur van het Stadsarchief, Gert Eijkelboom, onze huidige voorzitter, auteur Willem van Bennekom, twee referenten te weten Jaap Cohen (onafhankelijk onderzoeker en auteur) en Hinke Piersma (NIOD) en ook, tot onze grote vreugde en dank, de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, tevens beschermvrouwe van Amstelodamum.

De podcast wordt gelanceerd op zaterdag 2 mei 2020 om 11 uur ’s ochtends. Dat wil zeggen dat de podcast vanaf dat moment op ieder gewenst tijdstip te beluisteren valt via deze link op onze website en via enkele andere kanalen zoals Spotify. De podcastmakers zijn Marian Cousijn en Cas Hieltjes.

BESTELINFORMATIE: Het boek kan via alle gebruikelijke kanalen besteld worden, onder andere bij de Stadsboekwinkel.

Wij wensen u veel lees- en luisterplezier!

 

Omslag jaarboek 2020