Voorzichtig Manoeuvreren:
de podcast

Het jaarboek ‘Voorzichtig manoeuvreren’. De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945 zou op 16 april feestelijk gepresenteerd worden met een minisymposium in het Stadsarchief. De coronacrisis gooide roet in het eten: om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werden bijeenkomsten verboden. Om de publicatie van het boek alsnog te vieren, presenteert Amstelodamum voor het eerst in zijn geschiedenis een podcast: een radio-uitzending die via internet op ieder gewenst moment beluisterd kan worden.

Tijdens deze uitzending komen gasten aan het woord die aanvankelijk zouden deelnemen aan het minisymposium. Na een welkomstwoord van Gert Eijkelboom, voorzitter van Amstelodamum, hoort u een uitgebreid gesprek tussen Bert de Vries, directeur van Stadsarchief Amsterdam, en auteur Willem van Bennekom, die naast oud-rechter ook oud-voorzitter is van Amstelodamum. Hierna volgen enkele reflecties op het onderzoek door twee experts: Hinke Piersma, die als senior onderzoeker aan het NIOD onder meer onderzoek deed naar politie en verzet; en historicus en auteur Jaap Cohen, die promotieonderzoek deed naar de Portugees-Joodse gemeenschap in Amsterdam. Ten slotte hoort u een boodschap van burgemeester Femke Halsema, die als beschermvrouwe van Amstelodamum op 16 april het eerste exemplaar van het boek in ontvangst zou nemen.

U kunt de aflevering hieronder beluisteren:

Alle informatie over het jaarboek ‘Voorzichtig manoeuvreren’. De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945 is te vinden op deze pagina.
Het boek kan onder meer via de Stadsboekwinkel besteld worden.

Deze podcastaflevering werd gemaakt door Cas Hieltjes en Marian Cousijn.

voorzichtig manoeuvreren podcast