Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Afgelast: boekpresentatie ‘Voorzichtig manoeuvreren’. De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945 (jaarboek 112)

16 april 2020- 14:00 - 17:00

Omslag jaarboek 2020Helaas is de boekpresentatie afgelast vanwege de Corona-pandemie. We houden u op de hoogte over een latere of een alternatieve presentatievorm.

75 jaar na de bevrijding van Nederland zal Amstelodamum een kritische terugblik publiceren op het eigen functioneren voor, tijdens en na de Duitse bezetting. De ruim geïllustreerde publicatie zal licht werpen op de dilemma’s die de bezetting met zich meebracht voor een micro-samenleving van zo’n vijftienhonderd meestal ‘well to do’ Amsterdammers van allerlei religieuze en politieke gezindten, onder wie relatief veel joden of in elk geval mensen die door de bezetter als joods werden aangemerkt. De analyse van het ‘voorzichtig manoeuvreren’ van een vereniging als Amstelodamum tijdens de bezettingsjaren is een interessante toevoeging aan de literatuur over Nederland tijdens WOII.

Wat de publicatie daarnaast uitzonderlijk maakt, is de erin opgenomen facsimile herdruk van de Kroniek die Amstelodamum tijdens de bezettingsjaren bijhield, een verslag van dag tot dag van de belangrijkste gebeurtenissen in Amsterdam. Voorkant Kroniek 1940-1945Dit na de oorlog uitgegeven document is historisch gezien zó interessant dat het een herdruk verdient. De Kroniek getuigt van de verschrikkingen van de bezettingstijd, maar laat ook zien dat het gewone leven doorging: een executie op de ene dag, de viering van een veertigjarig jubileum ‘in dienst der Gemeente’ op de andere dag. Deze onthutsende gelijktijdigheid van terreur en alledaagse gebeurtenissen maakt de Kroniek tot een fascinerend tijdsdocument dat inzage geeft in hoe het was om als gewone Nederlander te leven onder een moorddadig dictatoriaal regime.

Auteur is Willem van Bennekom, voormalig advocaat en rechter, voormalig voorzitter van het bestuur van Amstelodamum,  inmiddels ook ervaren historisch onderzoeker met enkele succesvolle boeken op zijn naam.

De presentatie van het boek was gepland voor 16 april 2020, van 14 tot 17 uur in het Stadsarchief. Burgemeester Femke Halsema, onze beschermvrouwe, zou het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Gegevens

Datum:
16 april 2020
Tijd:
14:00 - 17:00