‘Voorzichtig manoeuvreren’.
De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945

Bericht 24 februari 2022: klik hier voor een pdf met errata en een nawoord van de auteur. U kunt de pdf uitprinten en 1 keer gevouwen voorin het boek leggen.

75 jaar na de bevrijding van Nederland publiceert het historisch Genootschap Amstelodamum een kritische terugblik op het eigen functioneren voor, tijdens en na de Duitse bezetting. De publicatie heeft als titel ‘Voorzichtig manoeuvreren’. De bezettingsgeschiedenis van het Genootschap Amstelodamum 1940-1945. Het boek bevat een facsimile van de originele oorlogskroniek uit 1948, ‘een van de beste boeken over de oorlog in Amsterdam’ (Het Parool, 17 oktober 2019).

Verdient de manier waarop Amstelodamum de oorlog is doorgekomen de lovende woorden die koningin Wilhelmina in 1946 aan Amsterdam toekende: ‘heldhaftig, vastberaden, barmhartig’? Het cynische, korte antwoord luidt: natuurlijk niet. Evenmin als de stad zelf overigens.

De bezetting als dagelijkse realiteit was ook voor het Genootschap Amstelodamum veel complexer dan het zwart-witte beeld dat uit veel publicaties over de Tweede Wereldoorlog naar voren komt. Tegen die achtergrond luidt het lange antwoord: het bestuur van het Genootschap heeft steeds geprobeerd zo zorgvuldig mogelijk te handelen. Voorzichtigheid was en bleef de leidraad, ook toen na enkele jaren de ‘tweegezichtenhouding’ bepalend werd: naar buiten toe volgzaam, achter de schermen waar mogelijk ongehoorzaam aan de bezetter.

Auteur Willem van Bennekom, voormalig voorzitter van het bestuur van Amstelodamum, spaart het genootschap niet in zijn conclusies. Hij baseert zich daarbij op archiefonderzoek en vergelijkt het reilen en zeilen van het chique genootschap met de manier waarop andere Nederlandse verenigingen zich opstelden tijdens de bezetting.

Deze uitgave kwam mede tot stand dankzij de financiële steun van

BESTELINFORMATIE: Het boek kan via alle gebruikelijke kanalen besteld worden, onder andere bij de Stadsboekwinkel.

PODCAST: Luister hier naar de bijbehorende podcast van deze publicatie.

Voor meer informatie, een recensie-exemplaar of een interview met de auteur: mail of bel de hoofdredacteur van Amstelodamum, Patricia van Ulzen: redactie@amstelodamum.nl / 06-25025421.

Auteur: Willem van Bennekom
Beeldredactie: René Kok en Erik Somers (NIOD)
Redactie: Judith Belinfante, Jan Boomgaard, Patricia van Ulzen
Inhoudelijk advies: Jan Bank
Eindredactie: Sjoerd de Jong, Sarah Bosmans
Grafisch ontwerp: Gijs Sierman
Een uitgave van Amstelodamum en Virtùmedia
464 pagina’s
Afbeeldingen in kleur en zwart-wit
€ 24,95, ISBN 9789082932225
Vanaf 16 april 2020 verkrijgbaar in de
(Amsterdamse) boekhandel.

DE PERS OVER DEZE PUBLICATIE:

– Kester Freriks in NRC, 1 mei 2020

– Peter de Brock in Het Parool, 31 mei 2020

– Kemal Rijken op Jonet, 2 juni 2020

– Koen Kleijn in Ons Amsterdam, meinummer 2020