Excursie naar de tentoonstelling Amsterdam 1900

Zaterdag 21 januari 2017
Om 12:00 uur
Stadsarchief Amsterdam
Amsterdam 1900

Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In Amsterdam 1900 komen beide ontwikkelingen samen. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station, de Beurs van Berlage. De industrie en de havens groeiden, maar tegelijk verkrotte de oude stad en was er veel armoede. Voor het eerst was het technisch mogelijk dit alles op foto’s vast te leggen.

In de tentoonstelling zien we het Amsterdam van 100 jaar geleden met stille grachten en glanzende nieuwbouw, havens in vol bedrijf en rokende fabrieksschoorstenen. Met handcamera’s legden amateurfotografen het gewoel van voorbijgangers, handkarren en paardentrams vast. We komen binnen in woonhuizen waar weelde heerste, maar ook in krotten en achterbuurten.

Een uniek onderdeel van de tentoonstelling vormen de zogenaamde autochromes (zelfkleurend). Zo noemde de Gebroeders Lumière hun eerste kleurenfoto’s. Met de kant-en-klare glasplaten uit de Franse fabriek kon iedere beroeps- of amateurfotograaf zonder special camera een geslaagde opname in kleur maken.

Wilt u aan deze excursie deelnemen dan kunt u zich aanmelden door € 8.50 over te maken op rekening NL49INGB0000052391 t.n.v. Genootschap Amstelodamum, onder vermelding van ‘Amsterdam 1900’. Uw betaling geldt als aanmelding.