Zojuist verschenen: ‘Alle Amsterdamse Akten. Ruzie, rouw en roddels bij de notaris, 1578-1915’

Het Amsterdamse Stadsarchief beschikt over een uniek archief waarin zo goed als alle notariƫle akten die in Amsterdam zijn opgemaakt tussen 1578 en 1915 worden bewaard. Sinds 2016 wordt dit archief gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt in het kader van het project Alle Amsterdamse Akten.

Bestellen: klik hier

Vroeger ging je met ieder wissewasje naar de notaris. Daarom geven de Amsterdamse notariƫle akten een fascinerend kijkje in het dagelijks leven van stadgenoten, rijke en arme, Zwarte en witte, joden en christenen, koorddansers en huishoudsters, diplomaten en kermisklanten.

Nu is het eerste boek verschenen dat geheel is gewijd aan de onderzoeksresultaten van Alle Amsterdamse Akten. Amstelodamum maakte het boek in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam en historisch onderzoeker Maarten Hell. Er werkten maar liefst twintig auteurs mee aan het boek, allen onderzoekers die gebruik hebben gemaakt van de gedigitaliseerde Amsterdamse akten. Doel van het boek is een breder publiek kennis te laten maken met deze onuitputtelijke bron van kennis over het wel en wee van Amsterdammers. Zo kan iedereen genieten van de soms aangrijpende, soms hilarische, maar altijd informatieve verhalen die in het notarieel archief verborgen lagen en liggen.

Te koop in de boekhandel, altijd op voorraad bij de Stadsboekwinkel en te bestellen per e-mail bij Amstelodamum.

Omslag Alle Amsterdamse Akten