In memoriam Erwin Meijers

Wij ontvingen het droevige bericht dat 17 november 2020 in zijn woonplaats Hilversum ons actieve en altijd vriendelijke lid Erwin Meijers op 66-jarige leeftijd is overleden. Hij was de drijvende kracht achter de website amsterdamsegrachtenhuizen.info.

Volgens de rouwadvertentie is er ‘een Heerlense Amsterdammer doodgegaan’. Erwin Meijers was inderdaad meer Amsterdammer dan Limburger. Na zijn loopbaan in de financiële sector stortte Erwin zich nog meer op zijn grote passie: de historie van Amsterdam, en daarbinnen vooral de beschrijving van de gevelwanden en de panden langs de Amsterdamse grachten. Zijn doel en levenswerk was een digitale interactieve website met de complete gevelwand van de grachtengordel. Met zijn initiatief staat Erwin in een rijke traditie, die zijn oorsprong vindt in het beroemde grachtenboek uit 1768: Verzaameling van alle de huizen en prachtige gebouwen langs de Keizers en Heere-grachten, dat, zoals hij uitlegt op de website, níét van Caspar Philips is. In 2017 publiceerde hij, samen met Theo Bakker, het boek AmsterdamseGrachtenhuizen.info, de Herengracht en de Keizersgracht rond 1768 en nu. Daarin vergelijkt hij de gefotografeerde gevelwanden met de tekeningen uit het grachtenboek.

Als kenners van de Amsterdamse architectuur verstonden wij elkaar, maar ook als amateurfotografen. Erwin vertelde altijd vol passie over zijn fotografiesessies aan de grachten, de allesbepalende invloed van het licht daarbij, de gebruikte camera’s en alles wat er verder bij komt kijken. En dat is veel. Vele uren bracht hij door in zowel fysieke als digitale archieven om uit te pluizen wat er achter de gevels aan bouwhistorie schuilgaat. Het laatste contact dat we hadden, letterlijk daags voor zijn overlijden, ging over de precieze transformatie van de gevelwand aan de Oude Turfmarkt, waar tussen 1814 en 1968 het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank was gevestigd en waarvoor van lieverlede een serie prachtige gevels van Philips Vingboons moest wijken. Precisie was iets waar Erwin aan hechtte: hij wilde precies weten hoe iets zat, het was hem een gruwel om te speculeren hoe het ongeveer geweest zou kunnen zijn. In de Amsterdamse erfgoedgelederen was Erwin zeer actief. Zo was hij een uiterst trouw lid van ons genootschap en ontbrak hij zelden op de ledenvergaderingen en andere activiteiten. Tijdens de afgelopen jaarvergadering was hij juist toegetreden tot de kascommissie.

Een uiterst ongelukkige val maakte een vroegtijdig en abrupt einde aan zijn leven en zijn werk. Zijn doel om zijn website in 2025, als Amsterdam zijn 750ste verjaardag hoopt te vieren, geheel gevuld te hebben kan hij helaas niet gerealiseerd zien. Hopelijk zullen anderen zijn werk afmaken.

Wij hebben veel te danken aan Erwin Meijers en zullen hem missen.

Gert Eijkelboom, voorzitter.

Portret van Erwin Meijers door Marc Driessen, gepubliceerd in Het Parool van 24 september 2017

Erwin Meijers