Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 164

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 164
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
164
daarbij talrijke aardige details mee , zoals het voortbestaan van een deel van de oude Drie-haringenbrug ( Drie-haringenbrug ) als toegangsbrug achter het Ajaxstadion en de bijnaam ' walvis ' voor het kunstwerk ' omgevallen boom ' aan de Wes-terdoksstrook ( Wes-terdoksstrook ) .
Plattegronden en luchtfoto's dragen alles-zins ( alleszins ) bij tot de bruikbaarheid en aantrekke-lijkheid ( aantrekkelijkheid ) van dit werk . Zij tonen tevens de onjuistheid aan van de bewering op blz . 15 , dat er ooit een bolwerk gelegen heeft op het tegenwoordige Hendrik Jonkerplein . Op de foto's 38 en 72 staat hetzelfde , nï . de Realen-gracht ( Realengracht ) ; voor de brand op de hoek van de Galgenstraat had dus een andere foto ge-bruikt ( gebruikt ) moeten worden . Afb . 23 , omschre-ven ( omschreven ) als een tekening van J.J.A . Hilverdink uit 1880 , laat de Drieharingenbrug zien als dubbele wipbrug , terwijl de tekst op blz . 42 ernaast vertelt , dat in 1859 ter plaatse een vlotbrug was aangelegd . Van de auteur van enige bruggenboeken had ik hieromtrent opheldering verwacht . De tekening moet m.i . voor 1856 - toen het niet afgebeelde Planciusblok van architect P.J . Hamer ge-bouw ( gebouw ) werd-gedateerd ( werdgedateerd ) worden .
Het is aardig gevonden de boom van Zandhoek 7 te verbinden met de smalschip-per ( smalschip-per ) Cornelis Hoogeboom , die het huis liet bouwen , maar volgens mij is het gewoon de levensboom , die in bovenlichten bij tiental-len ( tientallen ) is aan te wijzen , en wel van het type , dat weinig meer gemeen heeft met een boom-voorstelling ( boomvoorstelling ) . De takken zijn dan zo goed als geheel verdwenen , terwijl de wortelmassa is vergroot , zoals ik leerde van J.H . Kruizinga uit zijn in 1963 verschenen boekje Orna-menten ( Ornamenten ) van huis en hof , deel II , blz . 27-28 .
Laten deze opmerkingen echter niemand ervan weerhouden met dit boek in de hand Jacob Olie , G.H . Breitner en Jan Mens te volgen en de Westelijke Eilanden te leren kennen voordat verbreding van de spoor-baan ( spoorbaan ) daar wellicht weer verandering brengt .
J.H.v.d.HO
H . Reeser , De huwelijksjaren van A.L.G . Bosboom-Toussaint ( Bosboom-Toussaint ) 1851-1886 . Wol -
ters-noordhoff bouma's boekhuis gro-NINGEN ( groNINGEN ) 1985 . ƒ 72,50 .
Het eerste deel , ' De jeugdjaren van Anna Louisa GeertruidaToussaint 1812-1851 ' zag in 1962 in Haarlem het licht . Het werd niet in dit maandblad besproken , daar Amster-dam ( Amsterdam ) er een veel minder grote plaats innam . Ik vertel daarom in het kort , wat de schrij -
142
ver hier uit zijn eerste deel meedeelt . Truitje Toussaint was een Alkmaarse van geboorte en bleef daar tot haar trouwen op 3 april 1851-38 ( 1851-38 ) jaar oud - gevestigd . Een onbeant-woorde ( onbeantwoorde ) liefde voor Ds Hasebroek in Heiloo - -de ( de ) bekende schrijver Jonathan - en een verbroken verloving met de archivaris Bak-huizen ( Bakhuizen ) van den Brink , toen zij al in de 30 was en ook haar huwelijk met de schilder Johannes Bosboom , die 4 ] / i jaar jonger dan zij was , worden in de jeugdjaren beschre-ven ( beschreven ) . Daar vertelt de schrijver ook , hoe zij na het verbreken van de verloving steun vond in de religie en die haar hele leven zou be-houden ( behouden ) . Bosboom , beroemd om zijn kerk-interieurs ( kerkinterieurs ) , was een melancholicus ' himmel-hoch ( himmel-hoch ) jauchzend , zum Tode betrübt ' en zijn depressies waren veelvuldig . Toch werd het huwelijk in Den Haag een groot succes . De schrijver weet uit de naarstig bijeengegaarde bronnen een uiterst aantrekkelijk beeld van dit huwelijk te geven en tevens van een be-paalde ( bepaalde ) kant van de tweede helft der 19e eeuw . Vooral schrijvers , maar ook veel schilders komen ter sprake . Het echtpaar Bosboom had een grote kring van vrienden en bekenden . Daarbij waren ook veel Am-sterdammers ( Amsterdammers ) .
De tekst beslaat de p . 1-363 en daarna vol-gen ( volgen ) noten , bronnen , geciteerde brieven , ge-drukte ( gedrukte ) werken van de schrijfster uit deze pe-riode ( periode ) en geraadpleegde literatuur , in totaal 1004 nummers . Elk feit , in de tekst meege-deeld ( meegedeeld ) , is verantwoord en terug te vinden .
Het echtpaar moet vaak in Amsterdam zijn . Enkele malen wordt een hotel ge-noemd ( genoemd ) . In 1855 het Doelenhotel , in 1863 en 1865 Pays Bas , maar vaak logeert het bij vrienden . In 1852 biedt de schilder P . L . Du-bourcq ( Du-bourcq ) gastvrijheid . Zijn echtgenote , J.M . Rochussen , is nog heel jong en zijn twee ou-de ( oude ) meiden behandelen haar als logee . Pas als die naar een hofje gaan , kan ze meesteres worden . Dat alles haalt Truitje bij haar dood in 1881 op . Er zijn dan de feesten in verband met de onthulling van Rembrandts stand-beeld ( standbeeld ) , waarvoor Bosboom zeer heeft geij-verd ( geijverd ) . Het logeren bij een vriend van Bos-boom ( Bosboom ) is begrijpelijk . Later zullen het steeds relaties van de schrijfster zijn , die hun hui-zen ( huizen ) voor het echtpaar openstellen . Dat zijn Leliegracht 25 , het bekende ' Saxenburg ' Keizersgracht 224 en Tesselschadestraat 5 , dus drie zeer verschillende panden .
Het eerste is het huis , bewoond door Pot-gieter ( Potgieter ) , zijn tante en zijn zuster . Ze logeren er in 1858 de eerste en in 1872 de laatste maal , maar zijn er voordien al veel te gast . Truitje heeft de tijdrovende redactie van de
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer