Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 136

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 136
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
136
het einde van zijn bijdrage wordt het bestaan van deze collectie door Bosseher onder de aandacht van de lezer gebracht . Het is enigs-zins ( enigszins ) te betreuren , dat Bosseher heeft vastge-houden ( vastgehouden ) , of heeft moeten vasthouden , aan het voornemen om het boek vrijwel uitslui-tend ( uitsluitend ) te illustreren met behulp van materiaal dat zich in de zojuist genoemde collectie be-vindt ( bevindt ) . Het opnemen van kaartjes of platte-gronden ( plattegronden ) zou het volgen van zijn verhaal door hen , die minder goed thuis zijn in Am-sterdams ( Amsterdams ) topografie , aanmerkelijk hebben vergemakkelijkt .
Een naamlijst van commissarissen van het Vaderlandsch Fonds en van bestuursleden van de Stichting Hogere Zeevaartschool Amsterdam , een persoonsnamenregister , informatie over de auteurs , een verantwoor-ding ( verantwoording ) van de afbeeldingen en een lijst van inte-kenaren ( intekenaren ) completeren dit gedenkboek . Mede gelet op de annotatie en korte bibliografieën , steeds aan het einde van elke bijdrage opge-nomen ( opgenomen ) , kan worden gesproken van een aan-winst ( aanwinst ) op het gebied van de maritieme ge-schiedschrijving ( geschiedschrijving ) . Het zeevaartkundig on-derwijs ( onderwijs ) neemt op dit terrein immers slechts een bescheiden plaats in .
Als laatste bijzonderheid kan nog worden opgemerkt , dat het archief van de Kweek-school ( Kweekschool ) voor de Zeevaart ( tot 1971 ) in de loop van 1985 is overgebracht naar het Amster-damse ( Amsterdamse ) Gemeentearchief .
P.D.J . van Iterson
J.A . Zeilstra , Zending in de achter-buurt ( achterbuurt ) VAN DE HOOFDSTAD , CS . ADAMA VAN SCHELTEMA EN HET KONING WlLLEMS-HUIS ( WlLLEMSHUIS ) IN DE JORDAAN , EEN VERGETEN HOOFD-STUK ( HOOFDSTUK ) Amsterdamse kerkgeschiedenis
1849-1920 , DOCTORAALSCRIPTIE GESCHIEDE-NIS ( GESCHIEDENIS ) , Utrecht 1985 , 265 blz ., geïll .,
ƒ 35 ,- VERKRIJGBAAR BIJ DE AUTEUR BOVEN
Zevenwouden 71 , 3524 CK Utrecht , tel . 030-895258 ( 030895258 ) .
Natuurlijk komt de op blz . 123 van dit maandblad van 1984 over het Koning Wil-lemshuis ( Willemshuis ) 1910-1940 ( 19101940 ) geciteerde Hendrik van der Ham in het hier besproken boek voor . Maar Jurjen Zeilstra , die het rijke archief van deze instelling geordend heeft , kon bij de voorgeschiedenis beginnen en daardoor veel vertellen over de oprichter , die tot zijn dood in 1897 voorzitter bleef , hoewel hij in 1881 naar Ede verhuisde , vanwaar hij in 1884 naar Arnhem ging . Na het wegvallen van de cha-rismatische ( charismatische ) figuur van Adama van Scheltema
118
ging het Koning Willemshuis als vereniging voor Inwendige Zending met sterke nadruk op de Christelijke Geheelonthouding gelei-delijk ( geleidelijk ) achteruit . Dat had stellig ook te maken met moeilijkheden in de personele sfeer , spanningen tussen de verschillende afdelin-gen ( afdelingen ) , veranderende maatschappelijke opvat-tingen ( opvattingen ) , waarbij sommige taken van de ver-eniging ( vereniging ) werden overgenomen door de over-heid ( overheid ) , het teruglopen van de bevolking in de Jordaan en de toenemende onkerkelijkheid . Onder de per 1 januari 1921 in werking ge-treden ( getreden ) nieuwe statuten ging het Koning Wil-lemshuis ( Willemshuis ) onder leiding van H . Farjon als ver-eniging ( vereniging ) voor christelijk maatschappelijke ar-beid ( arbeid ) een nieuwe fase van zijn bestaan in .
Dat alles heeft Zeilstra op heldere wijze uiteengezet in vijf hoofdstukken , waaraan hij steeds een conclusie verbindt , welke con-clusies ( conclusies ) in de slotconclusie worden samenge-vat ( samengevat ) . Door deze werkwijze blijft de samen-hang ( samenhang ) bewaard in de veelheid van takken van arbeid en de standpunten die bepaald moes-ten ( moesten ) worden tegenover sociale kwestie en do-leantie ( doleantie ) . Als bijlagen zijn kaarten opgenomen van de buurten , waarin Adama van Schelte-ma ( Scheltema ) als predikant werkzaam was - een men-ging ( menging ) van een stukje grachtengordel en een stukje Jordaan rond Egelantiersstraat 141-143 ( 141143 ) , waar hij hoopte arm en rijk te interesse-ren ( interesseren ) voor de wijkarbeid -, gegevens over de bevolkingssamenstelling in die buurten rond 1864 , een artikeltje uit het blad van de Ne-derlandse ( Nederlandse ) Zondagschoolvereniging van 1882 over Eene Christelijke Familiekring , een overzicht van de werkzaamheden en gede-tailleerde ( gedetailleerde ) gegevens over de aantallen deelne-mers ( deelnemers ) aan de activiteiten en de financiën .
Tal van aardige bijzonderheden vragen naast deze grote lijn de aandacht . Zo was Adama van Scheltema vermoedelijk de eerste die in Nederland van het sciopticon met dis-solving ( dissolving ) views gebruik maakte , die groter en helderder waren dan de beelden van de to-verlantaarn ( toverlantaarn ) ( blz . 50 ). In 1899 kon dankzij de Geheelonthouders-Vrouwenunie een kof-fiewagen ( koffiewagen ) op straat gebracht worden , waar-mee ( waarmee ) W . van der Neut vooral stond bij het Centraal Station en de haven ( blz . 121 ). Er waren soms wel tien Kerstfeestvieringen en in 1908 verscheen daarbij de eerste Kerst-boom ( Kerstboom ) ( blz . 120 ). Van 1866 tot 1909 werden duinwateraansluitingen in de buurt geëx-ploiteerd ( geëxploiteerd ) door het Koning Willemshuis , om-dat ( omdat ) men goed duinwater zag als een prima middel tegen cholera en sterke drank ( blz . 53-55 ( 5355 ) en 207 ). De dichteres Jacqueline van der Waals is secretaresse van de vereniging eeweest en beschreef in 1908 haar gevoelens
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer