Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 129

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 129
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
129
WOELIGE TIJDEN
Onder deze titel wordt van 12 september tot en met 22 november 1986 in het Gemeentearchief , Amsteldijk 67 , een tentoonstelling gehouden over Amsterdam in de eeuw van de beeldenstorm , die van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 16 uur gratis toegankelijk is .
De zestiende eeuw was voor Amsterdam een tijd van snelle expansie . De stad groeide spectaculair : van ruim 10.000 inwoners aan het begin van de eeuw tot 50.000 aan het eind . Tegelijkertijd verwierf ze een centrale rol als stapelplaats en doorvoerhaven tussen de Hanzesteden aan de Oostzee en de havens van West - en Zuid-Europa . Tegen 1600 zeilden de Amster-damse ( Amsterdamse ) schepen nog verder : Noord-Rusland , de Middellandse Zee en Oost-Indië .
Zo groeide Amsterdam in betrekkelijk korte tijd van middeleeuwse provincieplaats tot wereldhaven . Al die tijd heeft de stad haar middel-eeuwse ( middeleeuwse ) omwalling behouden . Pas tegen het einde van de eeuw , toen de stad als het ware uit haar voegen barstte , kwam een bescheiden stadsuit-breiding ( stadsuitbreiding ) tot stand . Het grootste deel van de eeuw hielden de opeenvol-gende ( opeenvolgende ) regerende families alles zoveel mogelijk bij het oude .
Met de Alteratie van 1578 , toen Amsterdam de zijde van de opstand te-gen ( tegen ) Spanje koos en de katholieke stadsregering werd verjaagd , brak voor de stad een nieuwe tijd aan . Daarvoor en daarna was de Amsterdamse sa-menleving ( samenleving ) vol spanningen en conflicten : het vrouwenoproer van 1531 , het Wederdopersoproer van 1535 , protesten tegen het starre overheidsbe-leid ( overheidsbeleid ) , beruchte jaren van schaarste en duurte , de Beeldenstorm van 1566 , de blokkade door de Watergeuzen sinds 1572 en de uitwijzing van katho-lieken ( katholieken ) na de Alteratie en opnieuw enkele weken voor de val van Antwer-pen ( Antwerpen ) in 1585 .
De tentoonstelling geeft een beeld van het leven in Amsterdam in de zestiende eeuw en van de spanningen en conflicten die daarmee gepaard gingen . Het Gemeentearchief bezit een grote rijkdom aan documenten , brieven , oorkonden , verslagen , kaarten , prenten en boeken , die op zich-zelf ( zichzelf ) al veel vertellen over die tijd . Daarnaast is de tentoonstelling aange-vuld ( aangevuld ) met voorwerpen zoals archeologische vondsten , beeldhouwwerk , schilderijen , gereedschap en produkten die welwillend in bruikleen zijn gegeven door zusterinstellingen .
De maatschappelijke kwesties waarmee de overheid zich wilde bemoei-en ( bemoeien ) ofwel moest bemoeien vormen de rode draad in de tentoonstelling . Opvallend is dat veel problemen uit die tijd , zoals de woningnood , de milieuvervuiling en de werkloosheid , ons nog steeds bekend voorkomen .
Stadsregering en landspolitiek
De machtigste mensen in de stadsregering waren de vier burgemeesters , die zelf met de oud-burgemeesters en oud-schepenen elk jaar hun opvol-gers ( opvolgers ) konden aanwijzen . Daarnaast was er de vroedschap , die de burge-meesters ( burgemeesters ) adviseerde . Ook de vroedschap , waarvan de leden voor het leven werden gekozen , vulde zichzelf aan .
111
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer