Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 108

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 108
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
108
de nadruk enerzijds vooral lag op de finan-ciële ( financiële ) aspecten ervan en anderzijds op de aan-deelhouders ( aandeelhouders ) . Het financiële luik van deze studie is zeer nauwgezet uitgewerkt en toont duidelijk aan dat de auteur deze toch zeer in-gewikkelde ( ingewikkelde ) materie volledig beheerst . Het gedeelte over de participanten is minder be-vredigend ( bevredigend ) . Uit de aandcelhoudersregisters van de kamers Zeeland en Noorderkwartier en uit de Amsterdamse notariaatsarchieven werden heel wat namen van participanten en depositanten bijeengezocht , maar veel heeft de auteur daarmee niet aangevangen . Dit ge-deelte ( gedeelte ) van zijn studie is blijkbaar in de des-criptieve ( descriptieve ) fase blijven steken . Het nogal her-halende ( herhalende ) en opsommende karakter van grote gedeelten van dit boek maakt ook dat het al-lesbehalve ( al-lesbehalve ) vlot leest . Een aangenaam en vlot leesboek kunnen we dit historische werk dus bezwaarlijk noemen , wat echter niet weg-neemt ( wegneemt ) dat dit boek zeker ook zijn verdien-sten ( verdiensten ) heeft , vooral dan omwille van het finan-cieel ( financieel ) inzicht en als naslagwerk over de aan-deelhouders ( aandeelhouders ) van de W.I.C .
K . Degryse
Hans Tui.lf.nfrs , Monumenten in Am-sterdam ( Amsterdam ) 1 , FIETSTOCHTEN LAN(,S HOFJES , ZEVENTIENDE-EEUWSE ( ZEVENTIENDE-EEUWSE ) GRACHTENHUIZEN , OU-DE ( OU-DE ) WINKELS FN KOETSHUIZEN , SlJTHOFF AM-STERDAM ( AMSTERDAM ) 1985 , 96 BLZ ., IN HIT HANDZAMI FORMAAT VAN IOV2 x 20 CM , GEÏLL ., ƒ 12,90 .
De bespreking van dit boekje heeft wat lan-ger ( langer ) op zich laten wachten dan in de bedoeling lag . Zij sluit nu aan bij de in de vorige afleve-ring ( aflevering ) op blz . 70 besproken fietstochten en de daar genoemde wandelingen . Ons medelid Tulleners dankt ruime bekendheid aan de in 1978 verschenen Amsterdamse Grachtengids
een herhaaldelijk geraadpleegd naslagwerk
en Wonen in een Amsterdams grachtenhuis uit 1981 . Op de in het nu voor ons liggendeboekje beschreven fietstochten werd o.a . deaandacht gevestigd in dit maandblad van 1984 op blz . 96 . Ze onderscheiden zich vande andere doordat per tocht een bepaald on-derwerp ( onderwerp ) behandeld wordt , niet een bepaalderoute of een bepaalde wijk . Dat maakt hetboekje , dat blijkens een mededeling op blz . 6 het eerste is uit een serie van drie , ook weerbij uitstek tot een naslagwerk .
Net als de op 12 februari van dit jaar over-leden ( overleden ) Ton Koot en als Jan Weggelaar verstaat Hans Tulleners de kunst zijn lezers ontdek-kingen ( ontdekkingen ) te laten doen en ze feiten mee te
94
eeven , die ze door kunnen vertellen aan de gasten die zij op hun beurt in de stad ontvan-gen ( ontvangen ) . Ik kan daarvan slechts enkele voorbeel-den ( voorbeelden ) noemen . De benaming huis met preek-stoel ( preekstoel ) voor Brouwersgracht 86 , dat aan de kant van de Binnen Brouwersstraat een stoep met een overkapping heeft . De bewaard ge-bleven ( gebleven ) oorspronkelijke roedenvcrdeling van Geldcrsekade 8 . De enige twee dubbele grachtenhuizen met ingebouwde stalling voor de koets bijna naast elkaar op Keizers-gracht ( Keizersgracht ) 123 en 127 . De originele deuromlijs-ting ( deuromlijsting ) van Jacob Hooy op straatniveau , aanto-nende ( aantonende ) dat hier altijd een winkel was , want woonhuizen hadden vroeger steeds een stoep . Het dubbele huis Singel 146 met zijn koetshuis Bergstraat 12 . Bij het pakhuis Vreedevclt , Prinsengracht 195 , herinner ik aan de in het maandblad van 1984 op blz . 61 afgebeelde plattegrond uit 1752 .
De indeling per rubriek is in vieren : inlei-ding ( inleiding ) , beschrijving van de tocht , aanbevolen literatuur en lijst van de objecten . De tekst van Alings ' Amsterdamse hofjes wordt door Tulleners soms een beetje oubollig genoemd , maar daar weet hij nu en dan ook weg mee met grapjes over de Mobiele Eenheid ( blz . 10 ) en de hoop dat zijn fiets er nog staat ( blz . 55 ). Bij de 1 7e eeuwse grachtenhuizen besef-te ( besefte ) ik opeens , dat er veel reconstructies bij zijn . Tulleners geeft enige foto's van de his-torisch ( historisch ) gegroeide toestanden die daarbij werden uitgewist .
Bij de oude winkels vallen de koffie - en theehandels en de drogisten en apothekers op . Gelukkig kon het interieur van Van Tuyll uit de Paleisstraat herplaatst worden in Geldersekade 110 , waar er een plafond uit Amstel 69 aan werd toegevoegd . De 31 op-gesomde ( opgesomde ) oude winkels lopen van Jacob Hooy uit de 18e eeuw tot de Nieuwe Zake-lijkheid ( Zakelijkheid ) van een vroegere boekhandel op Keizesgracht 516 . De lijst van koetshuizen telt 215 nummers , maar op blz . 71 staat dat er nog 210 koetshuizen zijn in Amsterdam . Misschien had Tulleners er nog een vijftal bijgevonden , des te beter ! Wel hinderlijk is dat we vijf keer te lezen krijgen dat Stadsher-stel ( Stadsherstel ) de grootste restaurerende instelling in Nederland is en over de vereniging Hcndrick de Keyser wordt de mededeling van blz . 40 op blz . 78 herhaald . Dat is in dit beknopte bestek zonde van de ruimte . Dan had ik lie-ver ( liever ) vermeld gezien dat de grootste schuil-kerk ( schuilkerk ) van Nederland , Keizersgracht 102 , voor de Remonstranten gebouwd werd . De op blz . 14 genoemde brug over de Keizers-gracht ( Keizersgracht ) bij de Brouwersgracht kon vóór 1966 als kippenbruggetje aangeduid worden .
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer