Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 107

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 107
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
107
Uiterwaardenstraat/Dintelstraat .
Via de Europaboulevard , A.J . Ernststraat , Van Heenvlietlaan ( met de nieuwbouw op het Rijksweg 3 tracee ) en de Van Nijenrodeweg werd een tweede uitstapje gemaakt bij de Kastelenstraat/Teilingen . Daar werd een voorbeeld van een van de groene binnenhoven , zoals die in Buitenveldert zijn aangelegd , bekeken , terwijl tevens één van de zich in de Kastelenstraat steeds herhalende winkelcentrumpjes werd bekeken .
Langs het complex van de Vrije Universiteit ( met de nieuwe Polikliniek ) en de Amstelveenseweg voerde de tocht ons tot slot via de Bernard Koch-straat ( Koch-straat ) , met aan weerszijden van het Bertelmanplein de prachtig gereno-veerde ( gerenoveerde ) Amsterdamse Schoolpanden , en het fraaie Minervaplein , waar we op het tot Prof . Durrer-plantsoen omgedoopte gedeelte het op 28 mei door prinses Juliana onthulde gedenkteken voor de cardioloog D . Durrer aan-schouwden ( aanschouwden ) , terug naar het WHC , waar een boeiende en geslaagde excursie tot een einde kwam .
G . v.D . Plas
VAN DE BOEKENTAFEL
NORBERT H . SCHNEELOCH ' AkTIONARE DHR
Westindischen COMPAGNIE VON 1674 .
Die Verschmelzung der alten Kapital -
GEBERGRUPPEN ZU EINER NEUEN AkTIEN -
<. i seelschait '. Beitrage zur Wirt -
SCHAITSGESCHICHTE , Ba\d12 . STUTTGART :
Kei it-Cotta , 1982 .
De Wcstindische Compagnie , in 1621 opge-richt ( opgericht ) , kende reeds enkele decennia later zwa-re ( zware ) financiële problemen , vooral ten gevolge van het verlies van Brazilië en het niet zo effi-ciënte ( efficiënte ) beheer . Naast het aandelenkapitaal , dat uiteindelijk 17 miljoen gulden beliep , werd nog voor 7 miljoen gulden aan obliga-ties ( obligaties ) uitgeschreven terwijl er ook nog heel wat geleend werd onder vorm van bodemerij , wat een zeer kostbare financieringsmethode was . Die omvangrijke leningen deden de compagnie meer kwaad dan goed , zodat zich een grondige sanering opdrong . Na heel wat getouwtrek tussen de drie betrokken partij-en ( partijen ) , de aandeelhouders , de depositanten ( obligatiehouders ) en de bewindhebbers , kwam het in 1674 tot een akkoord . Er werd een volledig nieuwe compagnie opgericht , waarbij het aantal bewindhebbers werd te-ruggebracht ( teruggebracht ) van 74 naar 50 , en het centraal
bestuur van de ' Heren XIX ' naar de ' Heren X '. Onder die nieuwe bewindhebbers waren de participanten en de depositanten even sterk vertegenwoordigd als de ' oude ' be-windhebbers ( bewindhebbers ) . De oude aandelen werden door de nieuwe compagnie overgenomen te-gen ( tegen ) 15 % van de nominale waarde , terwijl de obligaties in nieuwe acties geconverteerd werden tegen 30 % van de nominale waarde . Om daarnaast nog snel over voldoende liqui-de ( liquide ) middelen te beschikken , werd van de aan-deelhouders ( aandeelhouders ) van de nieuwe W.I.C . nog een ' Bijlage ' geëist , die voor de oude acties 4 % van de vroegere waarde bedroeg en voor de obligaties 8 %. Wie weigerde die ' Bijlage ' te betalen , bekwam geen aandelen in de nieuwe compagnie en zijn oude participaties of obli-gaties ( obligaties ) konden publiek verkocht worden , iets waar men echter relatief laat toe overging . Op die manier beschikte de nieuwe W.I.C . rond 1679 over een aktiekapitaal dat iets meer dan 6 miljoen gulden bedroeg , en gro-tendeels ( grotendeels ) geleverd werd door de Amsterdam-se ( Amsterdamse ) kamer . De ' Bijlage ' leverde daarnaast nog 1 miljoen gulden op .
Deze woelige overgangsperiode van oude
naar nieuwe W.I.C . werd door de auteur als onderwerp gekozen voor zijn boek , waarbij
93
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer