Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 87

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 87
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
87
*
AMSTELODAMUM
Maandblad voor de kennis van Amsterdam Orgaan van het Genootschap Amstclodamum
73eJAARGANG JULI/AUGUSTUS 1986
AMSTERDAMSE PORTRETTEN UIT DE ZESTIENDE EEUW ( IV )
( Het Brunten-raam in de Oude Kerk en de Goudse glazen )
Het Brunten-raam met zijn heel bijzondere blauwe kleuren uit 1555 in het vrouwenkoor van de Oude Kerk is reeds meerdere malen in Amsteloda-mum ( Amsteloda-mum ) behandeld bij pogingen om de geportretteerde mannen en vrouwen te identificeren . Zelf beeldde ik het raam af bij een studie in het jaarboek van 1985 . Reeds in 1962 had mejuffrouw B . Bijtelaar zich met het glas be-zig ( bezig ) gehouden . Haar toeschrijvingen van de portretten bevredigen niet en mijn interpretatie van 1985 stemt evenmin tot tevredenheid . Het raam werd door de kinderen van Cornelis Brunt ( .. - 1542 ) geschonken . Dit blijkt uit een aantekening in het oudste grafboek van de Oude Kerk bij een dubbelgraf in het vrouwenkoor : desc twye enkele graven coemen thoe die kinderen van Cornells Brunt , hyervan ghyen gelt ontfangen , overmits dat glas ende een nieuwe cilveren arck die zij die kerck ghegeven hebben , mit noch ander veel goeds die kerck van hoerluyden ghescyedet . 1 .
De beide patroonheiligen op het glas - de Heilige Cornelius ( = paus van 251 tot 253 , die bekend stond als een zachte verzoeningsgezinde kerkvader en herkenbaar is aan zijn pauselijke tiara en een hoorn in zijn hand ) en Sinte Catharina ( met kroon en zwaard als attributen ) - hadden Bijtelaar in het centrale echtpaar Cornelis Brunt en Trijn Loenen doen herkennen . Wan-neer ( Wanneer ) men er van uit gaat dat de ouders op het raam staan afgebeeld , kan ik met Cornelis Brunt instemmen , maar Trijn Loenen lijkt mij een imaginair figuur . De voornaam Trijn werd van de vrouwelijke heilige overgenomen en de achternaam Loenen werd door haar afgeleid van het wapen dat bij de vrouwen staat afgebeeld : een blauw veld met een klimmende zilveren leeuw zonder kop . 2 Dit wapen werd door Bijtelaar aan de familie Loen toegeschreven . De Loenen voerden weliswaar een dergelijk wapen , doch bij hen komen er drie rode bloedstralen uit de afgehouwen hals . Deze bloedstralen ontbreken op het Brunten-raam . Bij de schepenzegels Loen
1 B . Bijtelaar , Het Snijderskoor en het Vrouwenkoor van de Oude Kerk , in j.b . Amstcloda-mum ( Amstclodamum ) j.g . 54(1962 ), hl /. 49-81,hl /. 60 . ( ) p een tekening w \" 11 . P . Schouten van 1786 komt het wapen reeds in deze vorm voor .
73
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer