Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 75

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 75
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
75
straat ) omsluiten een stil en groen plantsoen net zo als dat in de Rivieren-buurt ( Rivierenbuurt ) bijvoorbeeld gebeurt in de Jeker - en Roerstraat . In beide gevallen kan men haast spreken van een binnenterrein dat ligt tussen de voorkant van de woningblokken . Maar de architectonische omlijsting van het plant-soentje ( plantsoentje ) is natuurlijk geheel verschillend .
Als saillant voorbeeld kan gewezen worden op de sterk geaccentueerde , diepliggende portieken bij de Amsterdamse School en de strakke , veelal naar buiten stekende , haast uitnodigende , deurpartijen in Buitenveldert . Een voorbeeld van het moderne bouwen . Maar ook in het Plan-Zuid zijn hier reeds de eerste aanzetten van te vinden .
De tussen 1933 en 1938 gebouwde woningblokken tussen Uiterwaar - den-, ( den- ) Maas-en ( Maasen ) Waalstraat en de Pres . Kennedylaan zijn wat betreft de ge-vel ( gevel ) al veel strakker en soberder t.o.v . de ' echte ' Amsterdamse School , zij hebben ook een open kijktuin . Het zijn geen gesloten bouwblokken meer . Ze hebben een U-vorm en hier wordt al de eerste stap gezet in de richting van de strokenbouw . Ook de mate van zontoetreding , in Buitenveldert één van de belangrijkste uitgangspunten bij de stedebouwkundige inde-ling ( indeling ) , speelde hier een belangrijke rol . Niet alleen ligt de opening van deze kijktuinen op het zuiden , Berlage zelf heeft in zijn plan zoveel mogelijk ge-probeerd ( geprobeerd ) de kleine en smalle woonstraten in noord-zuid richting te plaat-sen ( plaatsen ) , opdat voor alle woningen zoveel mogelijk lichttoetreding gegaran-deerd ( gegarandeerd ) werd . Overigens mag , als het gaat om het moderne bouwen , de be-kende ( bekende ) Lekstraat synagoge ( nu Verzetsmuseum ) van A . Elzas , voltooid in 1938 , niet onvermeld blijven .
Tot slot van deze korte rondgang door Nieuw-Zuid en Buitenveldert nog iets over de plaats van het WHC tussen beide wijken in . Het WHC staat in de stadsrandzöne van het Amsterdam tot ± 1950 .
Zoals in stedelijke ontwikkelingen wel meer het geval is , blijft zo'n stadsrandzöne na verdere stadsuitbreiding ( i.e . Buitenveldert ) nog vaak goed zichtbaar als open groenstrook of , zoals in ons geval , als een zone met ringspoor ( op de al veel langer bestaande Ringspoordijk ), ringweg en kan-toorbebouwing ( kantoorbebouwing ) met tevens nog veel groen in de vorm van sportvelden . Ook typische stadsrandfuncties als begraafplaatsen horen hierbij genoemd te worden ( Zorgvlied en de R.K . Begraafplaats Buitenveldert aan de Am-stelveenseweg ( Am-stelveenseweg ) ).
De zuidelijke grens van de bebouwde stad , aanvankelijk gevormd door de zuidgrens van het Plan Berlage , is na de bouw van Buitenveldert in korte tijd een heel stuk opgeschoven .
In Amsterdam Zuid ging daarmee een typische , en in dit geval ook zeer geliefde , stadsrandfunctie verloren : de recreatieve wandelroute van de Zuidelijke Wandelweg . Slechts in een klein stukje straatnaam bij het De Mirandabad leeft deze route nu nog voort .
Maar wat daarmee voor Nieuw-Zuid verloren is gegaan , hebben de be-woners ( bewoners ) van Buitenveldert aan hun zuidelijke stadsgrens gewonnen : de Kalfjeslaan !
G . v.D . Plas
65
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer