Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 74

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 74
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
74
het Victorieplein is daar een voorbeeld van .
Het plan bestaat in feite uit twee delen . Een westelijk deel , dat in aanslui-ting ( aansluiting ) op de Concertgebouwbuurt vooral voor de wat betere standen be-stemd ( bestemd ) was , en zich half cirkelvormig ( zie de boog van Olympiaweg en Apollolaan ) uitstrekt rond het centrale punt bij het stationsplein aan het eind van de brede Minervalaan . Het huidige Station Zuid is , zoals bekend , echter pas veel later gerealiseerd .
Het oostelijk deel , de Rivierenbuurt , sluit aan op de Pijp en was dan ook vooral bedoeld voor de arbeidersstand . Dit deel strekt zich ook enigszins half cirkelvormig uit rond het Victorieplein ( zie de knikken in Schelde -,
Maas-en Waalstraat ). ._.., ,
Tussen de brede Oost-West boulevards en de Noord-Zuid lopende doorgaande wegen bevinden zich de eigenlijk ' wooncellen '. Veelal zijn daar de woonblokken gegroepeerd rondom hoven en/of pleintjes .
De bebouwing van Plan Zuid vond vrijwel geheel plaats tussen 1920 en 1940 en is voor het grootste deel opgetrokken in de typische , en soms haast verbazingwekkende , architectuur van de Amsterdamse School .
Buitenveldert lijkt op al deze punten sterk te contrasteren met het Plan Zuid van Berlage . Het is niet een afzonderlijk uitbreidingsplan , maar maakt deel uit van het de hele stad omvattende Algemeen Uitbreidingsplan ( AUP ) van 1935 . Dat was een plan in hoofdzaken dat Amsterdam tot aan het jaar 2000 voldoende armslag moest geven . Aan het AUP zijn uiteraard verbonden de namen van Van Eesteren en Van Lohuizen van de toenmali-ge ( toenmalige ) Afdeling Stadsontwikkeling .
In het kader van de uitwerking van het AUP zijn er al voor de oorlog ge-detailleerde ( gedetailleerde ) ontwerpen gemaakt voor de bebouwing van Buitenveldert . Maar pas na de oorlog kwam de echte planontwikkehng op gang , sinds 1955 , de eerste paal ging in 1958 de grond in .
Ook hier werd gebroken met de bestaande slotenverkavehng . Rechte brede boulevards in noord-zuid en oost-west richting omsluiten en door-kruisen ( doorkruisen ) het plangebied . Daarbinnen , net als in Plan Zuid , liggen de woon -
pp 11 pri
Wat in 1905 echter nog uit den boze was , werd in Buitenveldert welhaast een verplichting : veel openbaar groen . Dat kwam uiteraard voort uit de ge-heel ( geheel ) nieuwe stedebouwkundige visie van het Nieuwe Bouwen : licht , lucht
en scheiding van functies . .
Architectonisch betekende dat niet alleen de afwisseling van hoog -, middelhoog - en laagbouw , maar ook de vorm van de woning werd geheel bepaald door de functie : veel glasoppervlak , strakke gevels en geen over-bodige ( overbodige ) versieringen , waar de Amsterdamse School zich juist zo vaak in uit-leefde ( uitleefde ) Ook de woonblokken zelf ondergingen een drastische verande-ring ( verandering ) Van het traditionele gesloten woonblok naar de strokenverkaveling met naast elkaar of haaks op elkaar staande woonblokken zonder de be-kende ( bekende ) binnenterreinen .
Dat zijn grote verschillen , maar er zijn ook overeenkomsten .
Nemen wij als voorbeeld de genoemde ' wooncellen '. In grote delen van Buitenveldert is net als in Plan Zuid rondom hoven gebouwd . Twee tegen-over ( tegenover ) elkaar liggende ' haken ' in Buitenveldert ( m.n . rondom de Kastelen -
64
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer