Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 73

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 73
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
73
mededeling hierover (' myn familie was van stand nog iets beneden ' t mid-delmatige ( middelmatige ) ') 23 is aanvechtbaar . Eduard bezocht net als de Hallemannetjes , maar i.t.t . Woutertje Pieterse , de Franse school ; hij had een uitblinkende , moderne onderwijzer ; zijn vader wilde het beste klassikale onderwijs dat er te krijgen was .
E . Francken
Brieven , Amsterdam 1912 . Deel 9 , blz . 155 . Aan Van Hall 26 december 1875 .
NIEUW-ZUID EN BUITENVELDERT MET ELKAAR VERGELEKEN
Korte inleiding bij de excursie op 31 mei
Van de bovenste verdieping van het Wereld Handels Centrum heeft men een goed zicht op twee belangrijke Amsterdamse wijken , Nieuw-Zuid en Buitenveldert .
Tijdens de excursie is het dan ook niet alleen de bedoeling om meer zicht te krijgen op dit ultra moderne kantorencomplex , maar juist ook om met behulp van dit uitzicht de genoemde stadsdelen nader onder de loep te kunnen nemen . Daartoe zal ook een rondrit per bus door beide wijken ge-maakt ( gemaakt ) worden . Deskundige uitleg zal daarbij worden gegeven door ir . D.L.H . Slebos , oud adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke ordening en momenteel o.a . voorzitter van de commissie Structuur van de Raad voor de Stedebouw .
Mede gezien de beknoptheid van deze inleiding zal ik mij daarom beper-ken ( beperken ) tot het aangeven van slechts enkele indrukken en enige achtergrond in-formatie ( informatie ) .
Beide wijken zijn stedebouwkundig en architectonisch van groot be-lang ( belang ) , en als men de woonvoorkeuren van de Amsterdammer als graadme-ter ( graadmeter ) neemt dan kan ook gerust gesteld worden dat het zeer succesvolle wij-ken ( wijken ) zijn . Het Plan Zuid van H.P . Berlage ( 1856-1934 ), grofweg begrensd door Noorder-Amstelkanaal ( Noorder-Amstelkanaal ) , Amstel , Ringspoordijk en Amstelveense-weg ( Amstelveense-weg ) , werd in 1917 door de gemeenteraad aanvaard .
In 1905 had de gemeenteraad reeds een eerder plan aanvaard , doch dit isnooit tot uitvoering gekomen . Het gaat hier te ver om alle redenen daar-voor ( daarvoor ) op te sommen , maar eentje mag in verband met de vergelijking metBuitenveldert niet ongenoemd blijven . Het Rijk keerde zich namelijk te-gen ( tegen ) dit plan omdat er teveel groenvoorzieningen in waren opgenomen endaar had de pas in werking getreden Woningwet van 1901 nog niet op gere-kend ( gerekend ) !
Het basismotief van het tweede Plan Zuid bestond vooral uit breed op-gezette ( opgezette ) boulevards en pleinen met de daarbij behorende monumentale bouwwerken en zichtlijnen . De Wolkenkrabber van J.F . Staal uit 1931 op
63
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer