Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 38

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 38
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
38
DE ONTMANTELDE APOTHEKER
ONTMASKERD
De optrecker , een van de gedupeerden in Bredero's Klucht van de koe , zegt in zijn slotwoord :
Nou ick wil deur gaan en maken geen gherucht , Wistent de Rederijekers sy speelden daer af een klucht .
In talloze kluchten en blijspelen leest men aan het eind een dergelijke op-merking ( opmerking ) , maar in verreweg de meeste gevallen heeft de schrijver de ko-mische ( komische ) intrige zelf verzonnen of uit een ander boek gehaald , als het hele stuk al niet vertaald was zonder dat het erbij verteld werd . Maar er is een blijspel — zo'n honderd jaar na de klucht van Bredero geschreven - dat op een waar gebeurd geval van overspel berust . Het gaat om De ontmantelde apotheker , Met de gefopte hoorndrager , blijspel . De schrijver was uiter-aard ( uiteraard ) anoniem en de drukker lag op het kerkhof : ' Tot Gouda , By de Erven van L . Kloppenburg , in de Gehoornde waarheyd .' Lucas Kloppenburg was werkzaam van 1695-1712 en Ledeboer 1 vermeldt geen uitgaven van zijn Erven .
Voorin het exemplaar van de U.B.Amsterdam is een ' Sleutel op het Bly-spel ( Bly-spel ) D'ontmantelde Apothecar .' ingeplakt , die in een oud handschrift geschreven is , maar m.i . eerder 19e dan 18e eeuws . Het zal wel overge-schreven ( overgeschreven ) zijn van een andere sleutel . 2 Het is een lijstje met namen van de hoofdpersonen , gevolgd door de echte namen .
Cornutus : Monsr . Lambers in de Nes , in de blaauwe klok Lonkoog : Zijn vrouw Leentje Hojas
Rotkeel Geenkuit : Hermanus Angelkot op de Heerengragt Ritsaart : Monsr . du Fai , klerk v.d . Hoofdofficier ( anderen - -zijn ( zijn ) bedagte Perzoonen )
Onder de sleutel staat nog een vierregelig gedichtje geschreven , ' Aan Lam-mert ( Lammert ) ', waarin de naam Angelkot dubbelzinnig toegepast wordt . Dit vers-je ( versje ) , nu ' Aan Lambert ' geheten , komt ook voor in het Tweede Vervolg van de Latynsche en Nederduitsche Keurdichten , Rotterdam 1724 . Het staat op blz . 109 , gevolgd door ' Een ander . De klagende lamme Kris Kras ', waarin van Heleen en Leentje gesproken wordt , terwijl de scheldnaam ' lamme Kris ' erop wijst , dat Lambers van zijn voornaam Chris(tiaan ) heet-te ( heette ) .
Maar nu eerst in het kort de inhoud van het stuk . Lonkoog doet alsof ze ziek is . Cornutus wil een dokter laten komen , maar zij zegt dubbelzinnig : ' Het is myn oude quaal , het Moerspul , en daar in myn Apotheker wonder in ervaaren '. De apotheker Geenkuit wordt liefderijk ontvangen , maar Cornutus onderschept een briefje waarin zijn vrouw door dezelfde apo-theker ( apotheker ) wordt uitgenodigd voor een rendez-vous in het bordeel van Kaat
1 A.M . Ledeboer , Alfabetische lijst der boekdrukkers ( enz .) Utrecht 1876 , blz . 98 .
2 Misschien uit
32
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer