Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 35

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 35
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
35
anders Otho Venius genoemd - een der bekende leermeesters van Pieter Paulus Rubens . Zijn vader had hem in 1572 in het zuiden in de leer gedaan en hij had een reis naar Italië gemaakt , zoals zijn broers dat in 1588 zouden doen . Vermoedelijk was Otto van Veen in 1584 , voordat Parma de stad Antwerpen insloot , naar zijn ouders in Leiden gevlucht , waar hij toen dit enorme familieportret vervaardigde 8 .
S.A.C . Dudok van Heel
N.J . Pabon , Iets over Mr . Pieter van Veen en zijn familie , in Oud-Holland j.g . 41 ( 1923-24 ( 1923-24 ) ), blz . 241-249 .
EEN EEUWIGE MEMORIE
VOOR ALIX DE LATTRE ,
WEDUWE VAN CHARLES SIX
In 1586 kwam het echtpaar Six-de Lattre van Saint Omer via Leiden naar Amsterdam . Hij stierf erin 1595 , zij op 23 juli 1602 . Zij werd in de Walen-kerk ( Walen-kerk ) begraven , maar het begraafboek uit die tijd is niet bewaard . Wel zijn er andere interessante stukken in het archief van deze kerk naar aanleiding van haar sterven . Bij testament had ze een som van ƒ 600 .- aan de diaconie vermaakt . Toen haar dochter Cateleine kort na haar moeder kinderloos stierf , liet ook zij een bedrag aan de diaconie na . De overlevende broers en zuster besloten daarop de twee bedragen te besteden om een eeuwige ren-te ( rente ) , uit te keren op de sterfdag van hun moeder , beschikbaar te stellen . Ze vestigden die op de ververij Het Swarte Laken op de hoek van de Raam-gracht ( Raam-gracht ) en de Zandstraat - later Zanddwarsstraat -, die op 11 januari 1603 door Guilliamme Six en compagnie in eigendom was verkregen . Bij sche-penenkennis ( sche-penenkennis ) van 27 september 1603 verklaarden broers en zusters , dat ze deze schuldig waren ten behoeve van de diaconie . Op het Gemeentearchief ontbreekt het register , maar in het archief van de Waalse Kerk is de schepe-nenbrief ( schepe-nenbrief ) nog bewaard . Drie eeuwen lang zou die rente worden uitgekeerd . Daarover vindt men van alles in de overdrachten van het huis , thans Raam-gracht ( Raam-gracht ) 15 , en ook in de financiële registers van diaconie en weeshuis .
De ververij werd op 1 oktober 1606 door overdracht namens de broers en zusters van Guilliamme Six geheel eigendom van de laatste en die komt dan als ' couleurverver ' - de familie was bekend wegens het karmosijnver-ven ( karmosijnver-ven ) - -in ( in ) overdrachten voor , maar deze blauwvervenj deed hij al in 1616 over aan de inwonende verver Claes Hendricksz met de verplichting de rente uit te keren . Zelf betaalde hij op 2 september 1616 ƒ 45 .- voor dat jaar , daar hij de belastingen op het huis kortte .
In de diaconie werd voorlopig niets genoteerd over de inning van de ren-te ( rente ) , maar in 1638 ging die over naar het weeshuis en dan horen we veel meer .
29
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer