Digitaal archief

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 19

Genootschap Amstelodamum

beacon
1  records
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 19
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
19
heerders van de goederen van hun zuster en broer . Over zijn schoonzoon Manasse Mendes da Costa is Ishak blijkbaar minder goed te spreken . Zijn dochter Sara krijgt daarom ƒ 60000 .- boven haar huwelijksgoed , dat zoals we zagen , ƒ 20000 .- met voor uitzet nog ƒ 3000 .- had bedragen . De jong-ste ( jongste ) zoon Abraham Abrabanel , die nog ongetrouwd is , krijgt slechts ƒ 70000 .-. De vader legt in zijn testament precies vast in welke goederen dat zal bestaan , nl . huizen en effecten . Daarbij is o . a . het huis , waar Moses in woont , want Moses zal na zijn vaders dood verhuizen naar no 37 . Voor ƒ 18000 .- zal hem dat worden toebedeeld met ' alle behangsels , ledicanten , tapijten , stoelen als mede alle schilderijen '. De twee buurhuizen gaan ieder voor slechts ƒ 8000 .- in de porties van Abraham en van Jacob .
De testateur heeft op de Nieuwe Keizersgracht zuidzijde vlak bij de Amstel enige jaren eerder het huis de Put Rehoboth laten zetten voor arme oude vrouwen van de Portugees Joodse natie . Moses en Jacob zullen daar-van ( daarvan ) de beheerders zijn . Daar Ishak ook verder genoeg aan liefdadigheid heeft gedaan bepaalt hij zich tot een uitkering van telkens ƒ 300 .- op de 7 en de 30 dagen en de 11 maanden na zijn dood .
In 1714 stierf Ishak , na op 14 maart nog een codicil te hebben gemaakt , en in het tweede kwartaal van dat jaar verleed notaris van der Groe vele ak-ten ( akten ) in verband met de afwikkeling van de nalatenschap . Moses verhuisde nu naar het middelste huis met zijn grote gezin . Abraham betrok vermoe-delijk ( vermoedelijk ) direct daarna no 35 en trouwde in 1718 met een dochter van zijn zus-ter ( zuster ) Sara . Jacob bleef met zijn vrouw en twee dochters , Ribca en Simcha , op no 39 gevestigd .
We naderen de tijd van John Law met alle speculatieve compagnieën ; notariële akten tonen ons , dat Jacob o . a . ook in de Engelse Zuidzee-effec-ten ( Zuidzee-effec-ten ) handelde . Zijn oudste dochter Ribca trouwde in maart 1719 met Isaac Hisquiyau Abrabanel , de oudste zoon van haar oom Moses .
Vermoedelijk was dit huwelijk de aanleiding voor Jacob Abrabanel op zeer grootse schaal het voorbeeld van zijn vader te volgen . Hij wist vier on-bebouwde ( onbebouwde ) erven op de Herengracht schuin tegenover de Middellaan van de Plantage te verwerven . Op 16 januari 1720 werd hij eigenaar van de er-ven ( erven ) 31 en 32 door aankoop van de landmeter Maurits Walraven voor ƒ 6000 .-. Deze had ze geërfd van zijn kort tevoren overleden vader An-dries ( An-dries ) Fransz Walraven . Deze meester-timmerman , die in 1660 als gezel was getrouwd , had een grote carrière gemaakt als hulp van de architect Dortsman , onder wiens leiding hij o.a . in 1669 het huis Herengracht 619 voor Jan Six had gebouwd . Later zette hij voor zichzelf en voor anderen veel huizen in dit oostelijk deel van de stad . Daarbij waren o.a . in 1690 en 1691 drie huizen aan de Rapenburgerstraat achter dit stuk van de Nieuwe Herengracht . Hun waterlozing kregen ze door erf 31 , dat Abrabanel in 1720 kocht . Er werden dus in verband daarmee in de overdrachtsakte be-paalde ( bepaalde ) voorwaarden gesteld . Op 16 februari 1720 volgde de overdracht aan Jacob Abrabanel van de erven 33 en 34 , ditmaal voor ƒ 5000 .- en door een meester-loodgieter namens zijn vader Emanuel van den Sande . Hier wer-den ( werden ) geen beperkingen opgelegd . De erven waren 22 voet breed , maar nog geen 100 voet diep en liepen af naar het oosten . Vandaar misschien de min-dere ( mindere ) prijs . Op deze vier erven zouden het brede 143 en de smalle 141 en 145
17
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer