Amstelodamum 3-2018

In Amstelodamum 3-2018:

Het ‘kromme doorbraak-plan’ uit 1912

Walther Schoonenberg schrijft over een poging om een tweede doorbraak door de grachtengordel te realiseren. In 1913 kwam een plan van Publieke Werken in de openbaarheid om een verkeersweg dwars door de grachtengordel te breken, parallel aan de Leidsegracht. Het ‘kromme doorbraak-plan’  had veel weg van de verkeersdoorbraak van de Raadhuisstraat, die nog geen twee decennia daarvoor tot stand kwam. Dit nieuwe doorbraakplan oogstte veel kritiek en ging uiteindelijk niet door.

Meubelpaleis Jansen op het Spui’

Begin twintigste eeuw was de firma H.F.Jansen en Zonen Koninklijke Meubelfabriek en Magazijnen de grootste meubelfabrikant en interieur inrichter van Amsterdam en omstreken. Het voormalige ‘meubelpaleis’ op Spui 10, ontworpen door Eduard Cuypers, herinnert nog aan het glorieuze bestaan van de firma. De naam en reputatie van Jansen als meubelmaker en interieurarchitect werd door een zoon van de oprichter vanuit Parijs wereldwijd verbreid. Zo genoot Maison Jansen aan de Rue Royal gedurende een eeuw groot aanzien onder de Europese vorstenhuizen en de internationale society. Jan Kees Kokke beschrijft de geschiedenis van dit Amsterdamse familiebedrijf.

Tempel der kunst.  Nieuw onderzoek naar fragmenten van de oude Stadsschouwburg.

Soms kennen museale objecten een herkomstgeschiedenis die interessanter is dan de objecten zelf. Na jarenlange omzwervingen als gevolg van wanordelijk gemeentelijk kunstbeleid, bevinden zich sinds 2003 een aantal kleurloze objecten en grotendeels verweerde stukken hout in de collectie van het Amsterdam Museum. Het gaat om fragmenten van de achttiende-eeuwse schouwburg aan het Leidseplein. Tot voor kort was er weinig bekend over de geschiedenis en samenhang van deze stukken. Nieuw onderzoek door Sarah Remmert de Vries werpt licht op dit bijzondere stukje Amsterdamse theatergeschiedenis.

De tijdloosheid van het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck.

In de Amsterdamse Notitie schrijft Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur BPD over de geschiedenis van het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck aan het IJsbaanpad. Het gebouw, sinds 2014 rijksmonument, biedt huisvesting aan het BPD (voorheen Bouwfonds Nederlandse Gemeenten).

En verder: Het Amsterdam van Jacques Klöters en boekbesprekingen van Amsterdam. Interieurportretten van Grachtenhuizen 1875 – 1945.

Bestel deze publicatie of word lid van Amstelodamum en ontvang jaarlijks vier tijdschriften en een jaarboek.

Schriftelijk opgeven bij Genootschap Amstelodamum,
Antwoordnummer 10016,
2400 VB Alphen aan den Rijn (postzegel niet nodig)
of via de mail: redactie@amstelodamum.nl