De smaak van Amsterdam. 700 jaar stedelijke eetcultuur

Een boek over bier, herbergen, recepten, koken en snacken in Amsterdam

Bij Amsterdams eten en drinken denken we al snel aan tafelzuur, een broodje halfom en natuurlijk aan de FEBO. Dat is niet zo gek. Snackbars en broodjeswinkels speelden een grote rol in het dagelijks leven van de twintigste-eeuwse hoofdstad. De Amsterdamse eetcultuur is echter veel ouder en gevarieerder.
De zoektocht naar de ‘smaak van Amsterdam’ voert ons langs alle lagen van de Amsterdamse samenleving. We schuiven aan in zeventiende-eeuwse herbergen en gaarkeukens, nemen een kijkje in de kookschriften van achttiende-eeuwse ‘grachtenjuffers’, en volgen negentiende-eeuwse kookcursussen voor dienstbodes en dames. Maar De smaak van Amsterdam begint natuurlijk met de bierbrouwtradities in middeleeuws Amsterdam.
Wie na het lezen van deze smakelijke artikelen trek heeft gekregen kan ook zelf aan de slag. Kook eens de recepten van de dames uit de Gouden Bocht, of bereid laatnegentiende-eeuwse gerechten met ‘exotische’ ingrediënten als tomaat, paprikapoeder en ananas uit blik.

Redactie: Sarah Bosmans en Merel Klein
Onderzoek en teksten: Maarten Hell, Floor Meijer, Lenno Munnikes, Margriet de Roever, Marleen Willebrands en Justyna Wubs-Mrozewicz
Eindredactie: Toon Vugts
Grafisch ontwerp: Gijs Sierman

Een uitgave van Amstelodamum en Virtùmedia
208 pagina’s, afbeeldingen in kleur en zwart-wit
€ 24,95
ISBN 9789082932218

Deze uitgave kwam mede tot stand dankzij de financiële steun van

Logo Jurriaanse-Stichting

 

Te koop in de Amsterdamse boekhandel (oa Stadsboekwinkel, Kookboekhandel, Athenaeum) of bestel via e-mail op amstelodamum@spabonneeservice.nl