Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In Amsterdam 1900 komen beide ontwikkelingen samen. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station, de Beurs van Berlage. De industrie en de havens groeiden, maar tegelijk verkrotte de oude stad en was er veel armoede. Voor het eerst was het technisch mogelijk dit alles op foto’s vast te leggen.

Amsterdam 1900

Onderzoek in fotografie-collecties van musea en archieven heeft een schat aan onbekende beelden opgeleverd. Naast foto’s van bekende fotografen zoals George Hendrik Breitner, Jacob Olie en Bernard Eilers toont Amsterdam 1900 verrassende beelden van onbekende en inmiddels vergeten fotografen.

Van Olie, Breitner en Eilers zijn tot nu toe onbekende afdrukken te zien, deels uit particuliere collecties. Voor het eerst worden hun foto’s met elkaar gecombineerd en met werk van tijdgenoten – amateurs en beroeps.

In de tentoonstelling zien we het Amsterdam van 100 jaar geleden met stille grachten en glanzende nieuwbouw, havens in vol bedrijf en rokende fabrieksschoorstenen. Met handcamera’s legden amateurfotografen het gewoel van voorbijgangers, handkarren en paardentrams vast. We komen binnen in woonhuizen waar weelde heerste, maar ook in krotten en achterbuurten.

Een uniek onderdeel van de tentoonstelling vormen de zogenaamde autochromes (zelfkleurend). Zo noemde de Gebroeders Lumière hun eerste kleurenfoto’s. Met de kant-en-klare glasplaten uit de Franse fabriek kon iedere beroeps- of amateurfotograaf zonder special camera een geslaagde opname in kleur maken.

Autochromes zijn bijzonder kwetsbaar en worden zelden tentoongesteld. Op deze tentoonstelling wordt de unieke gelegenheid geboden drie originele autochromes te bekijken.

Zaterdag 21 januari 2017, Stadsarchief, Vijzelstraat 32:

12.00 – 12.30 uur:   Ontvangst met koffie of thee in Café De Bazel

12.30 – 13.15 uur:   Inleiding op de tentoonstelling door Anneke van Veen, conservator  bij het Stadsarchief

13.15 – 15.00 uur:   Bezoek tentoonstelling

Wilt u aan deze excursie deelnemen dan kunt u zich aanmelden door € 8.50 over te maken op rekening NL49INGB0000052391 t.n.v. Genootschap Amstelodamum, onder vermelding van ‘Amsterdam 1900’. Uw betaling geldt als aanmelding.