Zaterdagavondlezing Open Monumentendagen 2016

Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School

Dit jaar vieren we 100 jaar Amsterdamse School. Dat deze bouwstijl naast gebouwen en meubels ook bruggen voort heeft gebracht weten maar weinigen. Tijdens deze lezing ontdek je alles over de architect Piet Kramer en zijn Amsterdamse School bruggen. Als ontwerper van zo’n 250 bruggen heeft hij een stempel gedrukt op het uiterlijk van Amsterdam. Nergens anders ter wereld is er ooit zoveel aandacht geweest voor de uitstraling van de brug. De uitbundig ontworpen bruggen staan bekend om het smeedijzer-, metsel-, en beeldhouwwerk.

De binnenstad van Amsterdam werd honderd jaar geleden al gezien als belangrijk erfgoed. Het doorbreken van straten en vernieuwen van bruggen botsten dan ook hevig met de roep om behoud van het stadsgezicht. Kramer heeft zijn plek in de binnenstad hard bevochten. Toch is er een harmonieus resultaat ontstaan en vormen zijn bruggen inmiddels een onlosmakelijk onderdeel van de Amsterdamse Grachtengordel, UNESCO Werelderfgoed.

Op zaterdagavond, 10 september, vertelt Sebas Baggelaar, auteur van ‘Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School’, het verhaal achter de bruggen van Piet Kramer. Er wordt ingegaan op de filosofie van de Amsterdamse School bruggen, de vormgeving en de bijzondere details.

Plaats: Café Wildschut, Roelof Hartplein 1-3, 1671 TR Amnsterdam

Aanvang: 10 september 2016, 19.00 uur.

Toegang vrij.