In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden op de donderdagen 4, 11, 18 en 25 oktober 2018 van 12.30 – 13.15 uur vier lunchlezingen gehouden waarin de monumentenstad Amsterdam centraal staat.

Plaats: Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam,
Bodeplein (2e verdieping).
Toegang vrij.

4 oktober: Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer
Restauratie en herplaatsing van de gevelsculptuur van het Oudezijds Herenlogement aan de Grimburgwal
Momenteel vindt de restauratie plaats van het beeldhouwwerk, dat het in 1647 gebouwde logement aan de Grimburgwal sierde. In 1874 maakte het gebouw plaats voor een vrouwenziekenhuis en raakten de beelden verspreid. Gerrit Vermeer en Gert Eijkelboom brachten deze weer bijeen en verrichten onderzoek. In deze lezing doen zij verslag van hun laatste bevindingen.

11 oktober: Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer
De verdwenen Nieuwezijds kapel aan het Rokin
Tegen de zin van velen liet de Hervormde Gemeente in 1908 de Nieuwezijds Kapel ofwel de Heilige Stede slopen. Daaraan voorafgaand vond nog de nodige documentatie van het kerkgebouw plaats. Veel onderdelen bleven bewaard maar raakten verspreid. Er volgden een aantal publicaties, maar daarna bleef het stil. Wat is er nog allemaal en wat zouden we daar met ons voortgeschreden inzicht nog mee kunnen? Een verslag van een eerste verkenning.

18 oktober: naam van de spreker volgt
Wat te doen met al die nieuwe gebouwen in de monumentenzorg?
De grens van het aanwijzen van monumenten schrijdt steeds verder voort en omvat architectonische en stedenbouwkundige verschijnselen op een steeds grotere schaal. Aanwijzen als monument blijft mogelijk, maar hoe moeten we ons in die uitgestrekte gebieden en met kolossale gebouwen ons het monumentenbehoud voorstellen?

25 oktober: Roel Hijink
Gedenken in Amsterdam
Voor de stichting van het Namenmonument moet een ander monument, dat van de Joodse Erkentelijkheid, voor de tweede keer een verplaatsing ondergaan. In het oosten van Amsterdam staan heel veel herdenkingsmonumenten van achtereenvolgende generaties. Roel Hijink, specialist in het gedenken, plaatst een aantal van deze monumenten in hun context.