Amsterdams Erfgoed Variété

Typisch Amsterdams? Tijdens Open Monumentendag Amsterdam (op 8 & 9 september) staat deze vraag centraal. De grachtenhuizen, de hofjes en de kerken die Amsterdam zo typeren, openen dit jaar hun deuren. Ter gelegenheid van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed bekijken we de stad door een Europese bril en ontmoeten haar inwoners, die vanuit hun land van herkomst een stukje Europa de stad binnenbrachten. Zij vertellen de verhalen van vluchtelingen, wetenschappers en handelsopportunisten, die hun stempel drukten op de stad. Ook de stenen krijgen dit jaar een stem; materialen van heinde en verre die van het moerassige Amsterdam een stad van marmer en natuursteen maakten. Tijdens deze editie van Open Monumentendag Amsterdam zal blijken dat het juist het niet-Amsterdamse is, wat Amsterdam zo typisch maakt.

In Amsterdam zijn naast de officiële instanties op het gebied van de monumentenzorg een aantal belangenorganisaties voor het gebouwde erfgoed in actie. In de Amstelkerk zullen deze organisaties op zaterdag 8 september acte de présence geven met hun stand met publicaties en promotiemateriaal. Daarnaast zullen zij vanaf 10 uur steeds op het hele uur een lezing of workshop starten op basis van het thema van de Open Monumentendag. De lezingen, quizzen of workshops, met gelauwerde sprekers en deskundigen, duren steeds maximaal een half uur. Voorts is het mogelijk aan de aanwezige organisaties vragen te stellen en in discussie te treden. De dag zal in het teken staan van Amsterdam, het gebouwde erfgoed en de problemen die soms spelen bij het behoud ervan.

De deelnemende organisaties zijn: Genootschap Amstelodamum, Erfgoedvereniging Heemschut, Stadsherstel Amsterdam, het Cuypersgenootschap, Vereniging Vrienden Amsterdamse Binnenstad, Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden, en Stichting Monumenten Amsterdam-Noord,

De locatie de Amstelkerk, gelegen op het Amstelveld, wordt welwelling ter beschikking gesteld voor de organisaties door Stadsherstel Amsterdam.