EXCURSIE NAAR DE TENTOONSTELLINGEN

RAPENBURGERSTRAAT 1940 – 1945

SAMEN WEER AAN TAFEL

De tentoonstelling Rapenburgerstraat 1940 – 1945 in de hal van het Stadsarchief is gebaseerd op archiefonderzoek naar alle bewoners, bedrijven en instellingen in deze Amsterdamse straat. We komen dichtbij het leven van de bewoners in die tijd. Hoe moeilijk het voor velen was rond te komen en hoe krap de vaak grote gezinnen woonden in een van de 112 huizen van de straat. Van de vooroorlogse bewoners overleefde slechts een klein aantal de oorlog. Portretten van verdwenen levens in een straat die tussen 1940 en 1945 onherkenbaar veranderde, maken duidelijk wat er in die vijf jaar plaatsvond in de Rapenburgerstraat.

De tentoonstelling Samen weer aan tafel wordt gehouden in de expositiezaal van het Stadsarchief. Over de verwerking van de verschrikkingen en de veerkracht van individuele overlevenden is veel bekend en gepubliceerd, dat geldt niet voor overlevende gezinnen. Om de geschiedenis en de verhalen van deze Joodse gezinnen te bewaren en het verband tussen die verhalen te laten zien, werden tientallen interviews gefilmd en archieven en relevante documenten bestudeerd. Uitgebreide interviews met mensen uit ‘overlevende gezinnen’ worden in een intieme museale installatie getoond. Op die wijze wordt de oorlog bezien vanuit een andere invalshoek dan gebruikelijk.
Programma
12.00 – 12.30 uur: Ontvangst met koffie of thee in Café De Bazel
12.30 – 13.15 uur: Inleiding op de tentoonstellingen
13.15 – 15.00 uur: Bezoek aan de tentoonstellingen

 

Wilt u aan deze excursie deelnemen, maak dan € 9,50 over op rekening NL49 INGB 0000052391, t.n.v. Genootschap Amstelodamum, onder vermelding van Rapenburgerstraat. Uw betaling geldt als aanmelding.