Dit jaar worden de Open Monumentendagen gehouden op 9 en 10 september 2017.
Het thema is Boeren, Burgers en Buitenlui.
Tijdens de Open Monumentendagen organiseert Amstelodamum weer een zaterdagavond lezing die aansluit op het jaarlijkse thema.
Spreker is Boudewijn Bakker, oud-hoofdconservator van het Stadsarchief Amsterdam en een groot kenner van de tekeningen van Rembrandt. Boudewijn heeft veel publicaties op zijn naam staan waarin hij onder andere onderzoekt hoe er in de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw werd gedacht over de natuur en over de plaats van de mens en de kunstenaar daarin.
 
In deze zaterdagavond-lezing volgen we de kunstenaar op zijn wandelingen vanuit Amsterdam over middeleeuwse dijkwegen naar de omliggende dorpen in Amstelland, Waterland en Het Gooi. Tekeningen en etsen vormen daarvan de artistieke neerslag. Ze onthullen niet alleen zijn veelzijdige kunstenaarschap maar ook wat hem aantrok of tegenstond in het landschap om Amsterdam. Aandachtig en liefdevol portretteerde hij de verschillende typen boerderijen die hij tegenkwam: langhuizen, stolpen en langhuisstolpen in alle soorten en maten! Zo vormt zijn kunst een onverwachte bron voor de geschiedenis van de Hollandse boerderij.
 
Plaats: Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis