jaarboek 2016

Jaarboek 2016
Bestel deze uitgave

Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2016

108ste Jaarboek

Na het succesvolle Jaarboek 2015 Rumoer aan de Amstel waarin de bouwplannen en de bouw van het Amserdamse stadhuis en het muziektheater werden beschreven door Herman de Liagre Böhl nu weer een Jaarboek dat wordt gevuld met zes artikelen en de kroniek van Amsterdam.

Het eerste artikel met de titel  ‘Vreemder en gekker dan Peking’ is geschreven door Maurice Boer. Het onderwerp is actueel. Amsterdam en het tourisme. Het tijdvak ligt wat verder achter ons, namelijk het  ‘Vreemdelingenverkeer, promotie en het imago van Amsterdam in de periode 1883-1913’

Marijke Carasso-Kok publiceert in dit jaarboek een portret van decoratieschilder Tjerk Reijenga (1858-1929) en diens versieringen aan het Rijksmuseum en het Centraal Station.

U kent ongetwijfeld de meest vermaarde rijtjeswoningen in het Amsterdam van de 17e eeuw. Ze werden gebouwd in opdracht van de familie Cromhout aan de Herengracht (nu Bijbels Museum). Hoe deze familie een fortuin vergaarde, leest u in het artikel ‘Puissant rijk aan de gracht’ door Thijs Boers.

Verder in dit jaarboek:

‘The noblest taverne in the world’. Het Oudezijds Herenlogement aan de Grimburgwal door Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer.

Bouwregelgeving en toezicht in de Amsterdamse bouwpraktijk volgens het register van de rooimeesters (1532-1578) door Gabri van Tussenbroek.

Een kerk te weinig of een kerk te ver? Het Deens conventikel van Christiaen Abel, 1663-1673 door Frans Thuijs en Max Pedersen.

De Kroniek van Amsterdam over 2015, samengesteld door Wilhelmina C. Pieterse, sluit het Jaarboek 2016 af.