Digitaal archief

Onze publicaties zijn doorzoekbaar op woorden in de titel en de tekst. De laatste vijf jaargangen staan nog niet in het digitale archief, maar leden van Amstelodamum kunnen een digitale versie van de tijdschriften en jaarboeken uit deze jaren bestellen door een e-mail te sturen aan redactie@amstelodamum.nl .

 

Uw zoekacties: Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 10

Genootschap Amstelodamum

records
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Maandblad Amstelodamum, 1986; p. 10
Datering:
1986
Titel:
Maandblad Amstelodamum
Jaargang:
073
Jaar:
1986
Pagina:
10
gebruikt . Gelet op het voorgaande is het wel alleszins aannemelijk . Hierbij komt nog , dat er verwantschap tussen de reeksen bestaat : nr . 2 van de eer-ste ( eerste ) komt ( met de bas een octaaf hoger genoteerd ) als nr . 3 van de tweede reeks voor . Andere muziek van Handel werd eveneens door scheppingen van Clay ten gehore gebracht . 9 We kunnen dus niet zeggen , welke muziek van Handel de klok van Johannes van Bergen van der Grijp speelde .
Het zal de lezer duidelijk zijn , dat dit soort orgelhorloges uiterst fraaie kunstwerken zijn . Het bezit ervan zegt ons tevens iets over de eigenaar . Met betrekking tot Johannes van Bergen van der Grijp geldt dan ook het-zelfde ( hetzelfde ) als wat mevrouw C . W . Fock schreef over Pieter de la Court van der Voort : hij bewijst door het bezit van deze klok iemand geweest te zijn , die op kunstgebied toch een internationale belangstelling had . Daarnaast toont de aankoop van juist deze klok van Charles Clay , waaraan zoveel be-langrijke ( belangrijke ) kunstenaars een bijdrage hebben geleverd , dat Van Bergen van der Grijp met groot onderscheidingsvermogen zijn keuze wist te bepa-len ( bepalen ) . 10
J.H . Giskes
9 W . Barclay Squire , Handel's clock music , in : The musical quarterly V ( 1919 ) p . 538-552 .
10 Fock , Een Engels ' musiek horologie ', p . 34 .
AMSTERDAM IN HET LEVEN ,
DE KUNST EN DE JEUGDBRIEVEN 1
VAN P.A . DE GENESTET 1829-1861
Petrus Augustus de Genestet werd op 21 november 1829 geboren aan de Keizersgracht bij de Runstraat te Amsterdam ( later nr . 394 ). Enkele jaren nadat zijn beide ouders gestorven waren , werd hij opgenomen in het gezin van J . A . Kruseman 2 , de Amsterdamse portretschilder en directeur van de Academie voor beeldende kunsten , gelegen aan de Stadhouderskade te Amsterdam . Vanaf 1843 bezocht De Genestet de Latijnse School aan het Singel , niet ver van de Munttoren ( later 453 ). In 1849 verliet hij dit instituut om na een staatsexamen voor predikant te gaan studeren . Als afscheid van de middelbare schooljaren schreef hij het gedicht ' ' t Latijnsche School ' ( 1849 ) dat de sfeer in dit Amsterdamse instituut goed schetst .
Na zijn staatsexamen te Zwolle werd De Genestet als student aan het Remonstrants Seminarium aan de Keizersgracht te Amsterdam ingeschre-ven ( ingeschreven ) . Voor de beëindiging van zijn studie moest de ' proponent ' enkele
1 Nagelaten brieven van P.A . de Genestet ( 1829-1861 ) uitgegeven door Drs . C.M . Ver -
kroost , Elmar Delft 1976 .
2 Jan Adam Kruseman , een ' Amsterdams ' Portretschilder en zijn dagboek door Drs . C.M .
Verkroost , 72ste Jaarboek Genootschap Amstelodamum , blz . 138-156 .
8
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer