AMSTERDAM MUZIEKSTAD

VIER LUNCHLEZINGEN

In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden op de donderdagen 5, 12 , 19 en 26 oktober van 12.30 – 13.00 uur vier lunchlezingen gehouden waarin de ‘muziekstad Amsterdam’ en de muzikale ervaringen van Amsterdammers centraal staan.

Plaats: Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam,
Bodeplein (2e verdieping).
Toegang vrij.

5 oktober: Johan Giskes

Amsterdam als muziekcentrum van de 18e eeuw.

plaquette op het woonhuis van Locatelli aan de Prinsengracht

In de achttiende eeuw was in Leipzig J.S. Bach werkzaam, in Wenen Mozart, in Londen Händel. In Frankrijk waren Parijs en Versailles muziekcentra van formaat. En Amsterdam? Betreffende het muziekleven zijn er berichten dat het in de Amstelstad niet zo veel voorstelde. Of lag dit toch anders?

 

12 oktober: Mascha van Nieuwkerk

Opera in de Amsterdamse concertzaal. Het aanhoudende belang van opera melodieën op de concertprogramma’s van Felix Meritis

Felix Meritis aan de Keizersgracht

Celliste en historica Mascha van Nieuwkerk laat u tijdens deze lunchlezing kennis maken met de opera melodieën die populair waren op de concerten bij Felix Meritis. Haar analyse van de concertprogrammering van de Amsterdamse concertzaal maakt niet alleen een schat aan repertoire zichtbaar waar door musicologen nauwelijks aandacht aan is besteed, het geeft ook inzicht in een unieke creatieve praktijk waarbij eigenzinnige bewerkingen van bekende melodieën werden gebruikt door musici om hun eigen muzikale identiteit te communiceren.

 

19 oktober: Thomas Delpeut 

De bonte tuinen der muziek. Zomerconcerten in het negentiende-eeuwse Amsterdam

Tolhuis

Rond het midden van de negentiende eeuw was het bezoeken van zomerconcerten in Amsterdam enorm populair. Jaarlijks bezochten tienduizenden stadgenoten de muziekkoepels en openluchtpodia in groengebieden langs de oude stadsrand om te voorzien in hun behoefte aan muzikaal vermaak, sociale omgang en ontspanning in de natuur. Wie hadden toegang tot de concerttuinen? Naar welke muziek luisterden de bezoekers? Welke sociale- en luisterconventies heersten tijdens de uitvoeringen? Hoe verhielden de concertlocaties zich tot de accelererende stadsontwikkelingen? Tijdens deze lezing zal blijken dat de zomerconcerten op verschillende manieren invulling kregen in plaatsen zoals Het Park van Stumpff (1849), het Paleis voor Volksvlijt (1867) de ‘volksconcerten’ in het Vondelpark (1872) en de tuin van het Concertgebouw (1889).

26 oktober: Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer

 Tuinen en zalen: Amsterdamse muziekaccommodaties in de negentiende eeuw.

Parkzaal

Het Concertgebouw is natuurlijk de meest bekende Amsterdamse muziekaccommodatie uit de negentiende eeuw. Toch heeft deze beroemde muziektempel voorgangers en navolgers. Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer publiceerden de afgelopen jaren over een aantal concertzalen en theaters in Amsterdam wier lot minder glorieus verliep: gesloopt, afgebrand of afgedankt.